Gemeentes betalen nog altijd te laat
Gemeentes zijn het afgelopen jaar hun rekeningen over het algemeen sneller gaan betalen. Het grootste incassobureau van Nederland, Intrum Justitia, heeft voor de NOS de cijfers op een rij gezet (pdf).
In 2008 duurde het gemiddeld 93 dagen, oftewel drie maanden, voordat gemeentes een rekening hadden betaald. In 2009 ging het een stuk sneller: 50 dagen, oftewel ruim anderhalve maand.
Eind 2008 deed premier Balkenende een oproep aan alle overheden om sneller facturen te betalen, want door de crisis hebben bedrijven het al moeilijk genoeg. En de betaalmoraal van gemeentes is dus inderdaad verbeterd. Alleen gaat het nog steeds niet zo snel als zou moeten, want de normale betalingstermijn is 30 dagen.
Sectoren Er is een aantal sectoren dat vaak last heeft van te laat betalende gemeentes. Dan gaat het om energie- en waterleidingbedrijven, beveiligingsbedrijven, uitzendbureau's en onderaannemers zoals stratenmakers en hoveniersbedrijven.
Toch merkt ook directeur Bert Gijsberts van hoveniersbedrijf Boogaart Almere dat het de laatste tijd beter gaat: "Ze betalen nu wel sneller. Het verschilt van keer tot keer. De een betaalt na twee weken al, bij de ander duurt het nog altijd zes weken. En het is nog steeds een heel gedoe om je factuur bij het juiste loket te krijgen."
Extra Incassobureau Intrum Justitia heeft op een rijtje gezet welke gemeentes hun gedrag in een jaar tijd het meest hebben verbeterd, maar ook welke juist vaker te laat zijn gaan betalen. Voor heel Nederland geldt dat het aantal incassozaken tegen gemeentes met 30 procent is verminderd.
Directeur van Intrum Justitia, Marcel van Es: "Dat is niet alleen de verdienste van de gemeente. Leveranciers zijn in deze economisch krappe tijden beter op gaan letten. Zo spreken ze vaker van tevoren af dat een gemeente extra moet betalen als de rekening niet op tijd voldaan is."
Goede en slechte betalers Gemeente Venlo betaalde veel vaker op tijd. Volgens wethouder Financiën Jos Teeuwen ging dat niet vanzelf. Naar aanleiding van de crisis hebben ze in de Limburgse stad bekeken hoe ze betalingen beter konden regelen. De administratie is aangepakt en aan leveranciers is duidelijker verteld aan welk loket ze hun facturen moeten richten.
Het aantal incassozaken tegen de gemeente Almere is juist meer dan verdubbeld. Een woordvoerder van de gemeente zegt verbaasd te zijn over de cijfers: "Sinds het uitbreken van de crisis heeft het op tijd betalen van rekeningen juist onze speciale aandacht. Vaak gaat het goed, maar in zo'n 20 procent van de gevallen betalen wij inderdaad te laat. Bijvoorbeeld doordat degene die nog een paraaf moet zetten op vakantie is."