Smet op Surinaams blazoen
"Een zwarte bladzijde in de geschiedenis". Zo noemde de Surinaamse Bouterse de Decembermoorden. Hij was in 1982 de baas van het leger, toen op 8 december vijftien vermeende tegenstanders van het toenmalige militaire regime koelbloedig werden vermoord.
De moorden worden met recht een zwarte bladzijde in de geschiedenis genoemd. Veel Surinamers emigreren naar Nederland en de Nederlandse overheid besluit de ontwikkelingshulp aan het land op te schorten.
Bouterse heeft zich niet vaak uitgelaten over de moord, maar nam uiteindelijk de verantwoordelijkheid met de woorden "Het was zij of wij."
Overlevende De vakbondsleider Fred Derby overleeft de Decembermoorden. Het hoe en waarom daarvan is nog steeds een mysterie. Derby zegt de ervaringen te pijnlijk te vinden om erover te praten. Bouterse heeft hem ervan beschuldigd 'de mol' te zijn geweest bij de moorden, de reden waarom hij als enige zou zijn gespaard. Derby heeft zijn rol als spion overigens ontkend.
Twee jaar voor de moorden, in 1980, had een groep van zestien onderofficieren een militaire staatsgreep gepleegd in Suriname. Onder hen is ook Bouterse, van wie al snel blijkt dat hij de sterkste is. Onder de bevolking en militairen leidt dit na verloop van tijd echter tot onvrede.
Tegencoup Op 11 maart 1982 mislukt een tegencoup. Bouterse en zijn aanhang trekken de teugels flink aan, maar overal in het land zijn protesten en demonstraties voor democratisering. De machthebbers in Paramaribo laten uiteindelijk zestien tegenstanders oppakken en ombrengen. De Decembermoorden zijn een feit.
In november 2007 is het proces tegen Bouterse begonnen. Hij staat samen met 24 anderen terecht voor een krijgsraad. De rechtszaak loopt nog steeds en is momenteel geschorst.
Bouterse zelf is niet bij het proces aanwezig en is ondergedoken het buitenland. Hij staat al jaren op de internationale opsporingslijst van Interpol en wordt zodra hij in een ander land gesignaleerd wordt, opgepakt.