NOS NieuwsAangepast

Basisscholieren beginnen aan Citotoets

Vandaag is zo'n 85 procent van de 7000 basisscholen in Nederland begonnen aan de Citotoets. Drie dagen lang worden de leerlingen van groep 8 getest op hun kennis.

Niet alle basisscholen doen mee, want voor het eerst is er een proef met 53 basisscholen uit vier regio's die de toets niet begin februari doen, maar eind maart.

Met de proef wordt bekeken of de twee maanden die de leerlingen langer les hebben ook een hogere score oplevert.

Klachten De proef is het gevolg van klachten van ouders en onderwijzers dat bij een vroege toets in februari veel kinderen het gevoel hebben 'klaar te zijn' na de Citotoets. Het idee dat ze niets meer hoeven te doen in de laatste maanden op de lagere school zou met een latere toets worden tegengegaan.

"We willen de aansluiting tussen groep 8 en de brugklas beter laten verlopen", zegt Kete Kervezee. Zij is de voorzitter van de PO-raad, die het advies heeft bedacht om de Citotoets later te houden.

"Wij vinden dat kinderen de maximale gelegenheid moeten hebben om al hun punten te halen. Dan is het merkwaardig dat je na vijf maanden al zegt: 'laat maar zien wat je waard bent', terwijl er nog vijf maanden te gaan zijn."

Beslagen ten ijs Kervezee noemt nog een tweede argument om de toets te verlaten. "Bij een aantal scholen zie je dat leerlingen het moeilijk vinden om het hele jaar om te gaan met spanning. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die niet met de druk om kunnen gaan minder beslagen ten ijs komen aan het begin van het nieuwe schooljaar."

Lang niet alle scholen voelen wat voor een vervroeging. "We geven het schooladvies al voor de Citotoets en zien dus ook het nut niet om die toets nog later te houden", vertelt een onderwijzeres op basisschool 't Ravelijn in Ravenstein.

De school is wel op zoek naar een ander alternatief voor de Citotoets. De onderwijzers zijn niet helemaal tevreden is over de eigenschappen waarover Cito de leerlingen bevraagt.

Wat vindt u? Moet het schooladvies of de Citotoest doorslaggevend zijn in de keuze voor de middelbare school. Reageer hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl