NOS NieuwsAangepast

Hoogste baas Toyota maakt excuses

Topman Akio Toyoda van de Japanse autofabrikant Toyota heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden. Toyota roept wereldwijd zeven miljoen auto's terug, omdat er een kleine kans is dat het gaspedaal blijft hangen. Toyoda zei het te betreuren dat klanten ongerust zijn gemaakt.

Die zeven miljoen is bijna evenveel als de totale autoverkoop van Toyota vorig jaar. Door de problemen met het pedaal zijn in de VS al 15 mensen om het leven gekomen. In Nederland roept Toyota 95.000 auto's terug naar de garage.

Corolla Toyota stopt de verkoop van de acht modellen die last hebben van het probleem, waaronder de Corolla, de Camry en de RAV4 van bepaalde bouwjaren. De autofabrikant zegt dat de vervangende onderdelen onderweg zijn naar de garages.

In een email aan werknemers zegt Toyota dat het advertentieruimte heeft gekocht in twintig grote kranten om op zondag klanten in te lichten.

Massaal In Amerika worden 2,3 miljoen auto's teruggeroepen. Een comité van het Amerikaanse Congres houdt volgende maand een hoorzitting over de affaire. De leden van het comité willen spreken met de minister van Transport, de veiligheidschef voor de snelwegen en het hoofd van Toyota Amerika.

Toyota is niet het enige automerk dat met zulke ernstige technische problemen kampt dat het genoodzaakt is om auto's terug te roepen. Ook Honda roept 646.000 auto's terug. De elektrische raambediening kan in brand vliegen. In Zuid-Afrika kwam bij een ongeluk met de bediening een jong kind om leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl