NOS NieuwsAangepast

Veel belangstelling voor inhuldiging

Bij de Eerste Kamer zijn ruim 500 verzoeken binnengekomen voor een plaats bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Uit de e-mails en brieven blijkt een grote belangstelling voor de plechtigheid op 30 april.

"De verzoeken zijn van een gemêleerd gezelschap van oud en jong, allochtoon en autochtoon en over heel Nederland verspreid", zegt een woordvoerder van de Eerste Kamer. "Er zitten handgeschreven brieven bij, ook van mensen die bij de inhuldiging van koningin Beatrix waren. Een paar kinderen hebben een tekening meegestuurd."

'Gewone burgers'

Voorzitter De Graaf van de Eerste Kamer leidt de voorbereiding van de inhuldiging. Hij wil zo veel mogelijk 'gewone' burgers uitnodigen en heeft de provincies gevraagd een selectie te maken van burgers die een "afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving".

In de Nieuwe Kerk is plaats voor zo'n 2000 mensen. Iedereen die zich nu per e-mail of brief spontaan heeft aangemeld, krijgt begin april duidelijkheid.

Beperkte capaciteit

In een brief aan de aanmelders is al wel duidelijk gemaakt dat "in verband met de beperkte capaciteit in de Nieuwe Kerk, de kans op toezegging van een plaatsbewijs zeer gering is". Bij de Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken, de Nieuwe Kerk en op de sites van het Koninklijk Huis en de Rijksoverheid komen nog dagelijks nieuwe verzoeken binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl