Promes
NOS Voetbal

Openbaar Ministerie vervolgt Promes voor poging tot doodslag

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om Quincy Promes te vervolgen voor poging tot doodslag. De 29-jarige voetballer van Spartak Moskou wordt ervan verdacht vorig jaar juli op een familiefeest in Abcoude een neef in de knie te hebben gestoken.

De Amsterdammer, die eind vorig jaar als speler van Ajax een paar dagen in de cel zat als verdachte, heeft altijd ontkend. Volgens zijn advocaat was hij op het moment van het incident zelfs niet eens ter plaatse. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.

Op het toebrengen van messteken staat een celstraf van 24 tot 42 maanden. Als poging tot doodslag door de rechtbank niet kan worden bewezen, kan Promes ook nog worden veroordeeld voor zware mishandeling.

Fors knieletsel

Hoewel de steekpartij in juli plaatsvond, deed de neef, die in het bijzijn van diverse getuigen na een schermutseling net onder de knieschijf gestoken is, pas later in het jaar aangifte. Het slachtoffer heeft aan het incident fors knieletsel opgelopen.

Quincy Promes

Promes speelde vijftig interlands voor het Nederlands elftal en maakte daarin zeven doelpunten. Zijn laatste interland was op het EK van afgelopen zomer. Bondscoach Frank de Boer zag in de affaire geen reden om Promes niet te selecteren. Diens opvolger Louis van Gaal liet hem na de voorgenomen beslissing van het OM om tot vervolging over te gaan, vlak na het EK, wel buiten de ploeg.

Promes keerde begin dit jaar terug naar Spartak Moskou, waarvoor hij vanaf 2014 ook al vier jaar uitkwam. Ajax hield aan die transfer 8,5 miljoen euro over, een bedrag dat via bonussen nog zou kunnen oplopen tot 11 miljoen euro.

'De rest, dat zijn bijzaken'

"Het is iets wat op de achtergrond speelt. Ik mag er niet veel over zeggen", zei Promes in februari over de zaak bij zijn presentatie bij Spartak. "Ik laat het over aan mijn advocaten en probeer mij te focussen op het voetbal. Dat heb ik altijd gedaan. De rest, dat zijn randzaken."

Promes komt thuis in Moskou: 'Spartak is het Ajax van Rusland'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl