Raymond van Barneveld in actie in de achtste finales van de Grand Slam of Darts.
NOS SportAangepast

Bullseye als beste vriend: Barney knokt zich naar laatste acht majortoernooi

De opmars van de 55-jarige Raymond van Barneveld is nog niet ten einde. In de achtste finales van de Grand Slam of Darts won de vijfvoudig wereldkampioen na een meeslepend gevecht van de Australiër Simon Whitlock: 10-8.

Voor het eerst sinds 2016 zal Van Barneveld uitkomen in de kwartfinales van het prestigieuze majortoernooi. "Dit is zo mooi, toen gooiden we nog op een zwartwit bord en schreven we darts nog met -sch", grapte Van Barneveld na afloop bij ViaPlay. "Dit is zo mooi." En dat allemaal een maand voor de start van het WK in Londen.

In de kwartfinales treft 'Barney' de nummer een van de wereld Gerwyn Price, die hij in de groepsfase verrassend versloeg.

In zijn roemrijke loopbaan, die begon in 1991, was Van Barneveld een keer de beste in de Grand Slam of Darts. In 2012 was hij in de finale te sterk voor Michael Van Gerwen.

Oude niveau

De laatste jaren leek de sport voor hem eerder een martelgang en na een reeks teleurstellende resultaten hing hij zijn pijlen na het WK van 2020 aan de wilgen. In 2021 besloot hij tot een comeback. Via toernooien in kleine zaaltjes klom hij langzaam maar zeker weer richting de grote podia.

Dat hij in Wolverhampton weer zo dicht bij zijn oude niveau zou komen, hadden echter niet veel mensen verwacht.

Tegen Whitlock, twee keer verliezend WK-finalist, begon Van Barneveld met een klein succesje bij het mikken op de bull. Hij mocht daardoor beginnen aan de partij, maar dat verliep dramatisch.

Van Barneveld leverde meteen de eerste twee legs in, maar knokte zich terug in de wedstrijd en na de eerste onderbreking kwam hij pas echt op stoom.

In zijn scores moest hij het afleggen tegen Whitlock, maar de dubbels liepen prima bij de Hagenaar. Zo kreeg hij bij 5-3 een pijl op de bull en raakte hij de bullseye in het hart. Zichtbaar genietend brak Van Barneveld daarop meteen de beurt van de 'Wizard' en trok zo de stand gelijk: 5-5.

Oog van de naald

Op 8-8 kroop Van Barneveld door het oog van de naald: Whitlock had alle kans om de misschien wel beslissende break te plaatsen, maar had de pech dat zijn eigen pijlen de beslissende dubbeltwee blokkeerden.

Van Barneveld kende geen genade, gooide zijn dubbeltwee wel en maakte het een leg later af met opnieuw een feilloze pijl in het midden van de roos.

Achtste finales Grand Slam of Darts

Van Barneveld - Whitlock (Aus) 10-8
Noppert - Price (Wal) 8-10
M. Smith (Eng) - Cross (Eng) 10-8
Van Duijvenbode - Cullen (Eng) 4-10
Aspinall (Eng) - Wattimena don
Clayton (Wal) - Soutar (Sch) don
Van Gerwen - Rock (NIe) don
Humphries (Eng) - R. Smith (Eng) don

Na afloop leek Van Barneveld ook weer op zijn jongere versie, die zoveel succes kende. "Het gaat nooit makkelijk in mijn leven, hè", zei hij stralend. "Ik was al vroeg in de ingooiruimte. Ik heb Simon nooit zien ingooien. Hij heeft gezeten, was aan het praten, praten, praten. En dan begint hij die wedstrijd en kan hij niet missen."

"Ik bleef maar tegen mezelf praten, mezelf aanmoedigen", vervolgde Van Barneveld. "Ik miste cruciale dubbels, maar hij miste ze ook. Vincent (van der Voort, red.) noemde me laatst een sprokkelaar. Dat is misschien ook zo. Maar gooien op zo'n groot podium met al dat publiek, dat voelt zo lekker."

Noppert laat Price ontsnappen

Later op de avond zorgde Danny Noppert bijna voor een stunt tegen Gerwyn Price, maar hij liet de zege in de slotfase glippen. De Fries - geen familie van Oranje-doelman Andries Noppert al groeiden beide op in Joure - speelde een sterke wedstrijd tegen de wereldkampioen van 2021.

Noppert stond 7-4 voor en kreeg op 8-6 drie kansen om de nekslag toe te dienen, maar die kans liet hij liggen. Price sloeg wel toe met een finish van 164, vierde dat met een kenmerkende oerbrul en kreeg een bewonderend vuistje van zijn tegenstander.

Een ongelukkige pijl die via het ijzer uit het bord viel gaf Price vervolgens een onverwachte kans om op de beslissende break te plaatsen. De Ice Man sloeg toe en maakte het vervolgens gedecideerd af. "Die 164 was wel heel vies", gaf de beteuterde Noppert achteraf toe. "Ik heb hem laten glippen."

Van Duijvenbode uitegschakeld

Dirk van Duijvenbode kwam er niet aan te pas tegen de Engelsman Joe Cullen. 'Aubergenious' liep de hele wedstrijd achter de feiten aan en wist slechts 4 van zijn 17 kansen op een dubbel te benutten.

Cullen, die een plek hoger staat dan Van Duijvenbode op de wereldranglijst (15 om 16), hoefde zo niet eens zijn beste spel te laten zien om te winnen. "Mijn eigen schuld", zei Van Duijvenbode achteraf. "Joe is een goede speler, maar ik vind mezelf beter. Onnodig, maar het is niet anders. Dan moet je maar je dubbels gooien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl