Bo van Wetering

Handbalsters voorkomen met nipte winst blamage tegen Brazilië: 27-26

In een moeizame wedstrijd hebben de Nederlandse handbalsters de oefenwedstrijd tegen Brazilië, in het kader van de Golden League, met 27-26 gewonnen. In de eerste wedstrijd van de Golden League werd donderdag al gewonnen van wereldkampioen Noorwegen.

Met wat andere namen dan tijdens dat duel moest Nederland duidelijk even wennen. Een belangrijke mutatie was in het doel. Rinka Duijndam was de vervanger van de geblesseerde Yara ten Holte. De keepster van Oranje kreeg tegen Noorwegen een bal hard in het gezicht en komt in de Golden League niet meer in actie. Ze is wel op tijd hersteld voor het EK, is de verwachting.

Nederland speelde de eerste twintig minuten slordig, had moeite om te scoren en kreeg de doelpunten makkelijk tegen. Kort voor rust stonden de Brazilianen met 11-8 voor. Door een goede serie ging Nederland toch nog rusten met een 14-11 voorsprong. De recent van een duimblessure teruggekeerde Dione Housheer kreeg veel speeltijd en scoorde voor de pauze vier keer.

Rinka Duijndam

De rust leek Nederland goed te doen. Binnen een kwartier stond het 21-12 en leek er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van de Zweedse bondscoach Per Johansson. Toch gaf Oranje de wedstrijd nog bijna volledig uit handen. De Zuid-Amerikanen kwamen zelfs terug tot 24-23. Johansson merkte in een time-out op dat de focus wegzakte.

Uiteindelijk wist Nederland de wedstrijd naar zich toe te trekken, Laura van der Heijden maakte in de slotfase twee belangrijke doelpunten en zorgde ervoor dat de ploeg met de schrik vrij kwam.

Debuut Schanssema

Halverwege de tweede helft was er een mooi moment voor Bianca Schanssema. De 17-jarige keepster van HV Quintus, die een dag voor de wedstrijd werd opgeroepen vanwege de blessure van Ten Holte, maakte haar debuut voor het Nederlands team.

Morgen oefent Nederland in het kader van de Golden League nog tegen Denemarken. Over een week begint het EK, met een wedstrijd tegen Roemenië.