NOS Sport

Foutjes Van Gerwen maken finale World Grand Prix onnodig spannend

Niemand kan momenteel tippen aan Michael van Gerwen. Hij heeft de finale van de World Grand Prix gewonnen, een van de grootste dartstoernooien ter wereld. Hij versloeg de Engelsman Nathan Aspinall (5-3), al maakte Van Gerwen het nog onnodig spannend.

Van Gerwen viert een raak gegooide dubbel

Voor Van Gerwen is het de zesde keer dat hij de World Grand Prix won. Voor Aspinall zou het de tweede major-titel zijn geweest, maar tegen Van Gerwen in deze vorm win je niet zomaar.

4-0 na half uur

Een slachtpartij leek zelfs in de maak. 'Mighty Mike' stond na ruim een half uur al met 4-0 in sets voor, waar vijf sets nodig waren voor de overwinning. 'The Asp' en zijn fans in de afgeladen zaal in Leicester zaten met de gedachten al bij de rest van hun plots vrije avond.

Van Gerwen kust voor de zesde keer de troffee van de World Grand Prix

Aspinall gooide niet slecht, maar telkens als de darter uit Stockport zichzelf een kansje bood, sprong Van Gerwen ervoor. Met een 180'er of een lastige finish. De triples kwamen aanwaaien bij de man uit Boxtel.

Op de World Grand Prix moeten spelers een leg niet alleen beëindigen met een dubbel, maar ook beginnen. Daar lag precies het probleem voor Aspinall. Op cruciale momenten slaagde de Brit er niet in die begin- en einddubbels te raken. Intussen gooide Van Gerwen genadeloos door.

Aspinall juicht in zijn opleving in de finale tegen Van Gerwen

Maar in de set waarin hij het toernooi kon beslissen, begon Van Gerwen foutjes te maken. Aspinall kwam terug tot 4-1 en tankte vertrouwen. De Brit kwam zelfs terug tot 4-2 en 4-3, Van Gerwen leek het even helemaal kwijt en Aspinall was ontketend. De zaal stond op zijn kop en Van Gerwens triples en dubbels waren nergens te bekennen.

In de o zo belangrijke achtste set toonde Van Gerwen weer enigszins zijn niveau van het begin van de finale. Zo voorkwam hij dat het weer echt een wedstrijd werd. Het ging niet vanzelf, maar de beslissing viel toen hij op 2-2 in legs een onconventionele dubbel-zes raakte. En daarmee het toernooi won.

Grootse vorm

Van Gerwen verkeerde al dagen in uitstekende vorm. Eerder veegde hij overtuigend Gary Anderson, Stephen Bunting en Chris Dobey op. In de halve finales kreeg ook Peter Wright een ongenadig pak rammel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl