NOS Nieuws

'Snel afspraken nodig om massale energieafsluitingen te voorkomen'

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

Als de politiek en de energiebedrijven niet snel goede afspraken maken over consumenten die hun energierekening niet kunnen betalen, dan dreigen deze winter mogelijk massale afsluitingen.

Daarvoor waarschuwt Netbeheer Nederland, de vereniging van alle elektriciteits- en gasnetbeheerders van Nederland. Als energiebedrijven een consument willen laten afsluiten, dan krijgt de netbeheerder het verzoek om dat uit te voeren. Dat is een wettelijke taak.

"Maar wij willen natuurlijk liever niemand afsluiten", zegt directeur Hans-Peter Oskam. "We moeten samen afspraken maken. Wat kunnen we doen voor de mensen die dreigen te worden afgesloten?"

1,2 miljoen huishoudens

Oskam waarschuwde gisteren in de Tweede Kamer al voor het probleem. Hij wees daarbij op de stresstest van het Centraal Planbureau waaruit blijkt dat tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens moeite kunnen krijgen met het betalen van de noodzakelijkste rekeningen, zoals gas en licht.

"Laat ik heel duidelijk zijn", zei Oskam tegen de Kamerleden. "Ons grootste rampscenario ligt niet bij de capaciteit van het netwerk in 2030, maar deze winter. Ons grootste rampscenario is als we eind deze winter een miljoen huishoudens moeten gaan afsluiten."

SP-Kamerlid Leijten heeft over deze uitspraak Kamervragen gesteld aan energieminister Jetten. Zij wil in ieder geval dat niemand deze winter zijn aansluiting kwijtraakt.

Het afsluiten van de energie van een consument ligt vast in de 'Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas'. Kortgezegd komt het erop neer dat een energiebedrijf eerst een waarschuwing moet sturen. De consument kan vervolgens vragen om een betalingsregeling, bijvoorbeeld door in kleinere bedragen te betalen.

Maar energiebedrijven zijn niet verplicht zo'n betalingsregeling aan te gaan. De consument moet dan snel bij de gemeente om schuldhulpverlening vragen. Als het energiebedrijf hiervan een bewijs krijgt, dan mag er niet worden afgesloten. Ook als het langer dan twee dagen vriest, of als het afsluiten leidt tot ernstige gezondheidsrisico's, dan mag er niet worden afgesloten.

Op zoek naar oplossingen

"Maar waterdicht zijn deze regels niet", zegt Leijten. "Ik ken verschillende gevallen waarin de gemeente de schuldhulpverlening heeft beëindigd omdat er door deze mensen nieuwe schulden zijn aangegaan, en dat mag niet. En een nieuwe energierekening voor de volgende maand betekent een nieuwe schuld."

De Tweede Kamer is op zoek naar oplossingen en wil volgende week van onder andere de energiebedrijven horen wat zij van plan zijn als de schulden en de rekeningen van mensen deze winter oplopen.

Woensdag komen daarvoor Eneco, Vattenfall en Gaslicht.com naar de Tweede Kamer. Ook komt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten langs om te spreken over de schuldhulpverlening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl