Russische oorlogsschepen in de haven van Sebastopol
NOS NieuwsAangepast

Rusland zet dolfijnen in om marinehaven te bewaken

Rusland zet dolfijnen in om de toegang tot de marinehaven van Sebastopol op de Krim te bewaken. Dat is te zien op satellietbeelden die het Amerikaanse bedrijf Maxar heeft gedeeld met The Washington Post. De haven is in handen van de Russen sinds de annexatie van de Krim in 2014.

Op de beelden zijn bij de ingang van de haven twee kooien te zien die daar volgens het Amerikaanse onderzoekscentrum US Naval Institute in februari zijn neergelaten, ten tijde van de Russische invasie in Oekraïne.

De dolfijnen kunnen worden ingezet om te voorkomen dat Oekraïense speciale eenheden de haven binnendringen om bijvoorbeeld Russische marineschepen onklaar te maken. Daarvan ligt een groot aantal in Sebastopol, buiten bereik van de Oekraïense raketten. Het was ook de thuishaven van het door Oekraïne tot zinken gebrachte vlaggenschip de Moskva.

In deze tweet zijn de dolfijnkooien te zien in de haven:

Dat dolfijnen worden ingezet voor dit soort doelen is niet nieuw. In de Koude Oorlog trainde zowel de VS als de Sovjet-Unie dolfijnen voor militaire doeleinden. De Russen deden dat in de Zwarte Zee, vlak bij Sebastopol.

Dolfijnen zijn zeer intelligent en kunnen worden afgericht om dieper in zee mijnen en andere objecten op te sporen, omdat ze een sonar hebben die nauwkeuriger werkt dan door mensen gemaakte elektrische sonarapparatuur. In de Sovjettijd zijn ze volgens sommige berichten ook getraind om explosieven op schepen te plaatsen, maar of ze daar ook echt voor zijn gebruikt is twijfelachtig.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwamen de dolfijnen terecht bij de Oekraïense marine, maar die deed er niks mee. De dieren werden toen gebruikt bij therapieën. Nadat de Russen de Krim hadden geannexeerd bliezen ze de militaire training voor de dolfijnen nieuw leven in.

Spionage

Rusland zet ook in de Noordelijke IJszee zoogdieren in voor militaire doeleinden. Daar zijn het niet de tuimelaars die in de Zwarte Zee goed uit de voeten kunnen, maar zeehonden en witte walvissen, die veel beter bestand zijn tegen de kou. Op een geheime locatie worden de dieren getraind om spionageactiviteiten te kunnen uitvoeren.

Drie jaar geleden dook een witte walvis op voor de kust van het noorden van Noorwegen. Omdat hij was uitgerust met apparatuur werd aangenomen dat hij was ontsnapt en dat het om een van de dieren van de Russische marine ging.

De plaatselijke bevolking gaf de dolfijn de naam Hvaldimir, een samentrekking van het Noordse woord voor walvis en Vladimir, de voornaam van de Russische president Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl