De afgelopen weken zijn meerdere moordaanslagen op de Oekraïense president Zelensky verijdeld, zegt de inlichtingendienst van het land. Als zo'n aanslag toch een keer zou lukken, wie staan er dan klaar om Zelensky's taken over te nemen? Journalist Laura Starink van het kennisplatform Raam op Rusland vertelt alles over de kring rond Zelensky.

We mogen dan wonen in een echt waterland, de meeste Nederlanders halen twee zwemdiploma's en gaan af en toe met hun kinderen naar het plaatselijke zwembad. Daar blijft het in de meeste gevallen bij. Kunstjournalist en cultureel antropoloog Kirsten van Santen vertelt alles over haar onderzoek naar onze zwemgeschiedenis.

En donderdag werd voor het eerst De Boon uitgereikt, een nieuwe Vlaamse prijs voor Nederlandstalige literatuur. Een serieuze prijs, van twee keer 50.000 euro. De prijs is vernoemd naar de Belgische schrijver Louis Paul Boon en werd gewonnen door schrijver Marieke Lucas Rijneveld en prentenboekenmaker Pieter Gaudesaboos.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

STER reclame