Mathieu van der Poel ANP

Mathieu van der Poel zal aan het eind van de maand zijn wereldtitel in het veldrijden niet verdedigen. Om de viervoudig kampioen beter te laten herstellen van zijn hardnekkige rugblessure, is in overleg met zijn ploeg Alpecin-Fenix besloten dat hij de rest van het veldritseizoen niet meer in actie komt.

Vader Adrie van der Poel liet dinsdag bij Sporza al doorschemeren dat het er niet goed uitzag, nadat zijn zoon bij zijn rentree op de fiets op Tweede Kerstdag toch weer last had gekregen.

"Het is een zwelling op een tussenwervelschijf. Dat geeft een zeurende pijn. Bij inspanning is dat erger dan bij lichtjes rondfietsen. Maar de bedoeling is dat hij volledig pijnvrij is. Dat is op dit moment niet het geval", lichtte teammanager Christophe Roodhooft toe.

Van der Poel last weer pauze in: 'Houden er rekening mee dat het langer kan duren'

"We willen het genezingsproces optimaal laten verlopen en dat kan niet als er tijdsdruk is met het oog op een eventuele deelname aan het WK in Fayetteville. Vandaar de beslissing om dit seizoen niet meer in actie te komen op de crossfiets."

Van Aert ook niet naar WK

Ook Wout van Aert laat het WK aan zich voorbijgaan. De renner van Jumbo-Visma rijdt zondag bij het Belgisch kampioenschap zijn laatste veldrit. Daarna gaat hij zich voorbereiden op het wegseizoen.

"Het voorjaar is steeds belangrijker aan het worden voor mij. Ik wil vooral proberen om iets later in het voorjaar nog op topniveau te zijn. We denken dat we de conditie met iets meer training in januari wat langer moeten kunnen rekken", zo legde Van Aert het besluit uit na zijn overwinning in de cross van Herentals.

Ook Van Aert niet naar WK veldrijden: 'Voorjaar steeds belangrijker aan het worden'

De wereldkampioenschappen veldrijden worden op 29 en 30 januari gehouden. Zondag is het NK, waarvan de laatste zes edities bij de mannen werden gewonnen door Van der Poel.

"Door die rugpijn haal ik sinds de Tour mijn gewenste niveau niet meer en daar wil ik gewoon vanaf", aldus Van der Poel. "De enige remedie blijkt een langere rustperiode te zijn en het zou dan ook stom zijn om deze periode nu weer te onderbreken. Daar zijn we het allemaal over eens."

Roodhooft kan nog weinig zeggen over de duur van het herstel. "We zijn er niet bang voor dat het iets chronisch zou kunnen zijn, om de eenvoudige reden dat de artsen aangeven dat dat niet het geval is. Het zou misschien wel lang kunnen duren. In de zin van: het zal niet binnen een of twee weken opgelost zijn. We kunnen geen termijn stellen."

"Het wegseizoen begint in februari en eindigt in oktober. De start van het seizoen zal misschien later zijn dan gepland. Op zich vinden we dat niet het meest relevante. Of dat iets voor februari, maart, april, mei, juni of juli is, dat zal de tijd moeten uitwijzen", aldus Roodhooft, die benadrukt dat de gezondheid van zijn pupil het belangrijkste is.

"Dat Mathieu nu al een aantal maanden niet volledig gezond is, dat weegt mentaal ook. Het is gewoon niet aangenaam fietsen voor hem. Hij wordt later deze maand 27. We kunnen het ons best permitteren om die tijd te nemen die het nodig heeft."

Op Tweede Kerstdag was Mathieu van der Poel nog optimistisch gestemd over zijn herstel:

Van der Poel kan leven met tweede plek: 'Ik heb nog heel wat marge'

STER reclame