Vibeke Skofterud (rechts) met Therese Johaug in 2011
NOS Sport

Noorwegen rouwt om dood olympisch langlaufkampioene Skofterud (38)

De Noorse langlaufwereld rouwt om het onverwachte overlijden van olympisch kampioene Vibeke Skofterud. De politie trof het levenloze lichaam van de 38-jarige voormalig langlaufster zondag aan in de buurt van Arendal in het zuiden van Noorwegen.

De autoriteiten vermoeden dat ze een jetski-ongeluk heeft gehad, maar het onderzoek naar de exacte doodsoorzaak loopt nog.

Olympisch goud

Skofterud was vooral succesvol als lid van de Noorse estafette. Zo won ze olympisch goud op de 4x5 kilometer bij de Olympische Spelen in Vancouver in 2010. Ook werd ze op die discipline in 2005 en 2011 wereldkampioene.

In 2012 won ze de prestigieuze Vasalopet, een langlaufwedstrijd van 90 kilometer in het noorden van Zweden, in een tijd van 4 uur 8 minuten en 24 seconden. Dat is nog altijd een record bij de vrouwen.

Drie jaar later, in 2015, beëindigde Skofterud haar loopbaan. Afgelopen februari was ze als televisiecommentator aanwezig bij de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Marit Bjørgen, Kristin Størmer, Therese Johaug en Vibeke Skofterud op het podium van de Olympische Spelen in 2010

Bjørgen geschokt

Leeftijdsgenote Marit Bjørgen, die na de Spelen in Pyeongchang een punt zette achter haar imposante loopbaan, reageerde geschokt op het nieuws.

"Ik bibber, ik ben geschokt en volkomen verlamd door het vreselijke nieuws. Lieve Vibeke, dat was veel te vroeg", wordt de achtvoudig olympisch kampioene geciteerd in de Noorse krant VG. "Ze was de warmste, liefste, coolste en vrolijkste vrouw van de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl