NOS NieuwsAangepast

Wissam in Aleppo heeft maar een paar uur stroom per dag

"Ik krijg mijn salaris nog steeds uitbetaald, maar hoe lang dat nog zo zal zijn, weet ik niet", zegt leraar Wissam uit Oost-Aleppo. "Geld krijgen, wordt steeds moeilijker hier. Een paar maanden geen loon ontvangen is voor veel mensen hier heel normaal."

Van links naar rechts Modar, Mohammad en Wissam in Aleppo

Samen met nog 250.000 anderen leeft Wissam in Oost-Aleppo dat nu al maanden belegerd wordt. Hoe langer dat duurt, hoe moeilijker het dagelijks leven wordt. Afgelopen week vertelden de mannen over de omgang met geld, het gebrek aan elektriciteit en de wens om de belegering te doorbreken.

Geld

Het krijgen van salaris is niet vanzelfsprekend in Oost-Aleppo. Modar werkt in een van de overgebleven ziekenhuizen, en iedere maand salaris zit er niet in. "Twee weken geleden heb ik pas mijn loon van de maand juni gekregen. Vier maanden heb ik er op moeten wachten. Ook deze maand weet ik niet zeker of ik mijn geld ga krijgen."

Wissam geeft aan nog wel betaald te krijgen voor zijn werk als leraar. "Maar ik hoor en zie om mij heen dat steeds minder mensen uitbetaald krijgen. Tot nu toe krijg ik nog elke keer mijn salaris in mijn handen gedrukt. Hopelijk blijft dat zo."

Mijn ouders sturen mij illegaal geld via de post. Bij een geheim kantoor haal ik dat op.

Mohamad

"Ja, echt in mijn handen gedrukt. Dat bedoel ik letterlijk, want zo werkt dat hier", vertelt Wissam. "Wij hebben hier geen banken en ook geen pinautomaten. Alles gaat contant", beaamt Mohamad. "Mijn ouders sturen geld naar mij op via de post. Het is illegaal om geld op te sturen vanuit een ander land naar Syrië, dus sturen ze het naar een geheim kantoor hier in Oost-Aleppo en daar haal ik dan de envelop met geld op. Tot nu toe werkt dat nog goed."

Elektriciteit

Mohamad woont met twee vrienden en samen bepalen ze waar hun geld naartoe gaat. "Voor de belegering keken we vaak naar voetbal op televisie. Dat is nu geen optie meer. Want de televisie kost veel te veel elektriciteit. En elektriciteit kost natuurlijk geld."

Ook Wissam past zijn dagelijks leven aan vanwege de elektriciteit. "Bij mij in de wijk hebben wij vaak 2 of 3 uur elektriciteit van maar 1 ampère. Die stroom gebruiken we om de batterijen van onze apparaten mee op te laden of om lampen aan te doen. Maar de wasmachine en de koelkast kunnen we dus niet aanzetten, want die hebben meer stroom nodig."

Omgerekend besteden Mohamad en zijn huisgenoten 150 dollar per maand aan elektriciteit. "Wij laden de batterij op met behulp van de automotor. We hebben een liter diesel nodig om een dag elektriciteit te hebben. Die elektriciteit gebruiken we voor het opladen van onze laptops en mobiele telefoons."

Mohamad laat zien hoe hij dat doet:

Mohamad over de elektriciteit in Oost-Aleppo

"Het probleem is wel dat diesel ook steeds duurder wordt, dus we weten niet hoe lang we dit nog zo kunnen volhouden", vertelt Mohamad.

Modar maakt zich ook zorgen om het tekort aan brandstof, maar dan om een andere reden. "De winter komt eraan. Mochten we deze winter genoeg water hebben, dan kunnen we dat niet opwarmen. Ik denk dat veel mensen hier in Oost-Aleppo het erg koud gaan krijgen."

Wissam bereidt zich samen met zijn vrouw voor op een koude winter. "Gelukkig hebben we hier wol. Mijn vrouw is al druk bezig met het breien van truien en een sjaal. Hopelijk houden die ons warm genoeg deze winter."

Wissam laat het breiwerk van zijn vrouw zien.

Een zware winter

Alle drie de mannen weten dat hen mogelijk een zware winter te wachten staat, maar Oost-Aleppo verlaten is geen optie. De afgelopen weken kondigden de Russen verschillende keren gevechtspauzes aan en beloofden burgers een veilige weg om Aleppo te verlaten.

Maar waarom gaan ze dan niet? Een van de redenen is dat ze opgepakt zullen worden door het regime, zoals Wissam eerder vertelde. Maar Mohamad heeft ook nog een andere reden. "In 2011 zijn we deze revolutie gestart omdat we in vrijheid willen leven. Ik was bij de start van de revolutie, dus dan blijf ik ook totdat de revolutie over is en wij onze droom van leven in vrijheid bereikt hebben."

"Wij vechten niet omdat wij houden van oorlog voeren. Wij vechten omdat wij willen leven in vrijheid, in een land zonder dictator en zonder terroristen. Wij willen dat het volk zelf kan kiezen wie het land gaat besturen. Wij willen leven in een democratie."

Ook Wissam droomt van de democratie. "In sommige wijken hier in het belegerde deel hebben we al een lokaal democratisch bestuur. Dat is eerlijk door de bevolking gekozen en dat werkt goed."

Ik denk dat onze zorgen over eten, drinken, elektriciteit en medische voorzieningen pas zullen verminderen als de belegering ten einde is.

Mohamad

Maar voor nu dromen de mannen vooral van het doorbreken van de belegering. "Ik denk dat onze zorgen over eten, drinken, elektriciteit en medische voorzieningen pas zullen verminderen als de belegering ten einde is", vertelt Mohamad.

Via internet houden Wissam en zijn vrienden in West-Aleppo elkaar op de hoogte hoe het met ze gaat. "Hier in Oost-Aleppo horen we de berichten van burgerdoden in West-Aleppo. Dat vinden wij heel erg, want we weten hoe het voelt als er onschuldige slachtoffers vallen. Ik hoop dat de belegering snel ten einde komt. Dan kan ik eindelijk mijn familie, vrienden en oud-collega’s uit West-Aleppo weer opzoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl