Tom Dumoulin zoekt de verkoeling na zijn tijdrit in de hitte van Qatar ANP

Het wielerseizoen was simpelweg te lang en te zwaar voor Tom Dumoulin. Hij hoopte in Doha nog wel mee te kunnen doen om de wereldtitel tijdrijden, maar dat bleek al snel een utopie. Dumoulin eindigde op een teleurstellende elfde plaats, op ruim twee minuten achterstand van wereldkampioen Tony Martin.

"Het zit er gewoon niet meer in. Soms is het leven simpel, hè? Ik heb nog wel even gedacht om af te stappen. Maar dan maak je zo'n statement van: flikker op, het interesseert me niet. Dus dat deed ik niet, ik ging gewoon door", zegt Dumoulin.

Mijn vermogen was dramatisch.

Tom Dumoulin

De nummer twee van de Olympische Spelen gaat verder: "Ik zakte helemaal in. Mijn vermogen was dramatisch. Ik heb het nog nooit zo slecht gezien, dat kwam natuurlijk door de hitte. Daar heeft iedereen last van, maar als je al niet in vorm bent dan helpt het niet mee."

Het is niet zo dat Dumoulin er met de pet naar heeft gegooid. "Het is een rottig land om te zijn. Het is een sfeerloos WK, maar dat doet niks af aan dat truitje natuurlijk. Dat blijft hetzelfde. Ik had graag willen winnen", benadrukt hij.

Ik had het mooi gevonden als hij wereldkampioen was geworden.

Jos van Emden

Jos van Emden was met de achtste plaats de beste Nederlander. "Ik ben daar heel tevreden mee. De tijdrit had tien kilometer korter mogen zijn, maar een plek bij de eerste tien had ik voor getekend", zegt Van Emden. "Het was wel echt warm. Ik ben naar de klote. Ik ben wel blij, want achtste is gewoon goed."

Dat Van Emden hoger eindigt dan Dumoulin zegt hem niet veel. "Normaal is Tom beter. Ik ging er wel vanuit dat Tom mee ging doen voor de titel. Dit laat zien dat hij ook maar een mens is. Ik had het mooi gevonden als hij wereldkampioen was geworden."

Van Emden: ik ben gewoon naar de klote

STER reclame