Amber Neben, blij met haar gouden tijdritmedaille
NOS WielrennenAangepast

Neben houdt Van Dijk van WK-goud op tijdrit

Acht jaar na haar vorige triomf heeft de Amerikaanse Amber Neben opnieuw de wereldtitel op het onderdeel tijdrijden veroverd. De inmiddels 41-jarige wielrenster gaf op het 28,9 kilometer lange parcours in de Qatarese hoofdstad Doha onder meer de drie Nederlandse troeven het nakijken.

Ellen van Dijk was op het tweede meetpunt - ongeveer halverwege - nog de snelste vrouw geweest, maar ze kwam op de meet zes seconden tekort op Neben. Goed voor zilver, maar niet de prijs waarvoor ze naar de oliestaat was afgereisd en na de vierde plaats bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro opnieuw een teleurstelling voor de wereldkampioene van 2013.

Van Dijk pakt zilver op tijdrit bij WK

Die had eerder al Annemiek van Vleuten van de gouden positie gedrukt. De in Rio tijdens de wegwedstrijd zo hard gevallen Van Vleuten was 25 seconden langer onderweg geweest dan de winnares en eindigde uiteindelijk als vijfde. Ze moest ook voorrang verlenen aan de Australische Karin Garfoot (brons) en de Russin Olga Zabelinskaja.

Anna van der Breggen, de nummer twee van vorig jaar en de nummer drie van de Olympische Spelen, kon in de hitte van Qatar geen vuist maken in de race tegen de klok. Ze was 2.11 langzamer dan Neben en werd dertiende.

Geen Armstrong

Titelverdedigster Linda Villumsen en olympisch kampioene Kirstin Armstrong ontbraken op het appel. De Nieuw-Zeelandse was weggebleven uit teleurstelling over haar optreden in Rio, terwijl de 43-jarige Armstrong - tweevoudig wereld- en drievoudig olympisch kampioene - zich niet had gekwalificeerd voor de Amerikaanse ploeg en in Doha alleen de ploegentijdrit reed.

Op haar beurt was Neben niet geselecteerd voor de olympische tijdrit in augustus, een besluit dat ze vergeefs aanvocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl