De Kort: hier regelmatig boven de 40 graden
Sinds de toewijzing van de wereldkampioenschappen wielrennen aan Qatar is het al een thema: de hitte. Meer dan 250 kilometer fietsen door de woestijn in tropische temperaturen. Om die reden werd de titelstrijd al verschoven van september naar oktober, maar ook in de tiende maand van het jaar kan het er nog altijd bloedheet zijn.
Vraag het Koen de Kort. De Nederlander bereidt zich deze week vanuit Oman voor op de WK. "Het was hier op training vandaag regelmatig boven de veertig graden."
Oman ligt honderden kilometers verwijderd van Doha, waar zondag de WK beginnen, maar de omstandigheden zijn vergelijkbaar. "Alleen qua training is het hier wat beter. In Qatar is het alleen maar vlak."
Brandende zon
Ondertussen hoefde De Kort het speciaal door de UCI uitgebrachte boekje 'Beat the Heat' nog niet door te bladeren. "Maar we hebben toch wel last van de brandende zon. We rijden natuurlijk wel vaker met hoge temperaturen, bijvoorbeeld in de Australische zomer. Maar het is altijd nog te bezien of het wel gezond is."
De UCI kan het Extreme Weather Protocol in werking stellen en heeft de mogelijkheid de wedstrijd met liefst 150 kilometer in te korten. Maar dat hoeft voor De Kort niet. "We zijn er straks op voorbereid dat we 250 kilometer kunnen rijden."
Teambuilding
De Kort kan in Oman ook alvast wennen aan zijn ploeggenoten, met wie hij op 16 oktober een resultaat wil neerzetten in de wegwedstrijd. "We zijn hier met een gedeelte van de ploeg om te trainen. De renners die zondag de ploegentijdrit niet rijden, zijn al hier."
Bondscoach Johan Lammerts zal Niki Terpstra als kopman aanwijzen, maar als het inderdaad op de verwachte massasprint aankomt, kijkt de Nederlandse selectie vooral naar Dylan Groenewegen en Danny van Poppel. "We hebben hier de komende dagen nog wel tijd voor teambuilding. Dat is ook wel goed, want met de meeste renners rijd je doorgaans niet."
Eens maar nooit meer?
Wanneer de internationale wielerunie overgaat tot het inkorten van de wedstrijd, weet De Kort eigenlijk niet. "Het is toch een beetje een inschatting van verschillende mensen, die bekijken of het nog wel gezond is."
Het is voor De Kort te vroeg om nu al te zeggen dat een titelstrijd in het Midden-Oosten 'eens maar nooit meer' is. "Het is natuurlijk mooier om in de echte wielerlanden te zijn. Daar leeft het veel meer", aldus De Kort.
"De wedstrijd in Valkenburg in 2012 was één van de mooiste dingen die ik ooit heb meegemaakt. Maar dit hoort ook bij het wielrennen. En wil je een ander type renner de kans geven wereldkampioen te worden, dan hoort dit er ook gewoon bij."