Sebastian Vettel in zijn Ferrari tijdens een training op Monza
NOS Sport

Ferrari moet scoren op Autodromo Nazionale Monza

Fernando Alonso werd zaterdag als een held onthaald toen hij het circuit Autodromo Nazionale Monza betrad. De Spaanse Formule 1-coureur, inmiddels actief voor McLaren, bezorgde zes jaar geleden Ferrari de laatste zege in de grand prix voor eigen publiek.

Dat zijn de Italianen niet vergeten. In Italië smachten ze naar nieuwe successen voor de rode renstal, die voor het laatst in 2008 de wereldtitel constructeurs vierde.

Winnen op Monza

"Iedereen praat er hier over. De GP van Italië moet gewonnen worden door Ferrari en als dat niet gebeurt, moeten er op zijn minst podiumplaatsen zijn. Tja, als dat niet gebeurt, is iedereen doodziek", zegt Formule 1-verslaggever Louis Dekker over de hoge verwachtingen in Italië.

"Kijk, Alonso bracht tijdens zijn dienstverband bij Ferrari weliswaar de wereldtitel niet terug, maar won wel voor de Italianen op Monza. Dan ben je voor altijd een held."

Ferrari is al jaren geen serieuze kandidaat voor de wereldtitel. Ook de komst van Sebastian Vettel in 2015 heeft er niet voor kunnen zorgen dat de WK-strijd nieuw leven werd ingeblazen. Lewis Hamilton en Nico Rosberg domineerden vorig jaar en dit seizoen is de overmacht zelfs nog groter. Voor de overige teams resteren de kruimels. Alleen Max Verstappen lukte het in Spanje de zegereeks van Mercedes te doorbreken.

Overwinningen

Ferrari haalde Vettel na het rampseizoen 2014. De Duitser, bij Red Bull goed voor vier wereldtitels, moest de rode renstal terugbrengen aan de top met overwinningen en titels.

Sebastian Vettel na de kwalificatie op Monza

Vettel won vorig seizoen inderdaad drie GP's, maar speelde in de titelstrijd een bijrol. Dit seizoen staat de teller nog op nul. "Als je zo lang niet wint, wordt alles irritant", zei Sebastian Vettel over het uitblijven van succes.

"We hebben onze doelstelling niet gehaald", gaf Ferrari-baas Sergio Marchionne toe. In de WK-strijd voor constructeurs is de Italiaanse renstal zelfs op derde plaats beland, omdat ook Red Bull tot nu toe meer punten verzamelde.

Wat kan Ferrari op Monza?

Of Vettel en zijn teamgenoot Kimi Räikkönen zondag voor succes kunnen zorgen, mag betwijfeld worden. "Op eigen kracht kan Ferrari niet winnen. Als er niets bijzonders gebeurt, dan zijn Hamilton en Rosberg veel te snel. Maar als die twee elkaar in de wielen rijden of met pech te maken krijgen, zal Ferrari hopen te profiteren", kijkt Dekker vooruit.

"Op Monza is Ferrari waarschijnlijk de beste van de rest. Daar kom je normaal gesproken mee weg, behalve bij deze GP."

Max Verstappen en Daniel Ricciardo missen op Monza de echte snelheid om mee te doen voor de podiumplaatsen. Ze starten met een ander doel. "Red Bull begint aan de race om zo weinig mogelijk terrein op Ferrari te verliezen. Normaal gesproken komen Verstappen en Ricciardo in het Italiaanse park niet in aanmerking voor de podiumplaatsen, maar met klasseringen in de top-6, dicht achter Ferrari, zullen de twee zeer tevreden zijn", meent Dekker.

De NOS-verslaggever ziet nog een ander probleem: de eerste bocht. "Ze komen er met 350 in het uur aan en moeten helemaal terug in snelheid. Met Monaco is die bocht de grootste flessenhals van het jaar. Verstappen moet daar schadevrij doorheen zien te komen. Die eerste bocht is echt een factor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl