Max Verstappen en Daniel Ricciardo
NOS Sport

Verstappen en Ricciardo: underdogs op Monza

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

Ze hebben Spa nog maar amper verwerkt. De Grand Prix van België leverde Max Verstappen een stevige kater op, terwijl Daniel Ricciardo nog met een brede grijs terugdenkt aan z’n podiumplek in de Ardennen.

Verstappen: “Ik heb Spa achter me gelaten. Het is nu voorbij. Klaar...” Ricciardo: “Ik krijg hier voortdurend een ‘shitload’ vragen over Max, z’n aanvaringen met de Ferrari’s en z’n agressieve rijstijl. Ik zou nu graag weer over mezelf willen praten.”

En met een knipoog vervolgt de Australiër: “Ik ben tweede geworden in België, maar dat is iedereen alweer vergeten, geloof ik.”

'Der Bullen Bengel'

Verstappen begint het weekend in Monza, waar de volgende GP alweer wacht, met een nieuwe bijnaam. De Duitse krant Bild noemt hem nu ‘der Bullen Bengel’, verwijzend naar het onstuimige karakter van de jonge Nederlander.

Verstappen zegt geen last te hebben van Italiaanse vijandigheden. “Het publiek doet niet vervelend. Ik heb ook Italiaanse fans, hoor. Veel mensen hier volgen me al sinds het karten. Mijn hotel heeft geen extra bodyguards nodig. Ik los het zelf wel op als het nodig is."

Formule 1-coureur Max Verstappen

Verstappen geniet van de passie in Italië. “Het wemelt hier natuurlijk van de Ferrari-fans. Da’s mooi om te zien. Monza is een geweldig circuit dat barst van de historie. Alleen helaas ligt het ons niet zo goed.”

“Klopt”, zegt Ricciardo. “Het is een ‘powertrack’ met lange rechte stukken en dan kunnen we niet winnen.” Ricciardo grapt dat hij al een deal heeft gesloten met de Mercedes-coureurs. “Hamilton en Rosberg geven me in de kwalificatie op het rechte stuk een dubbele slipstream. Dan blijf ik tenminste nog een beetje in de buurt. Best of the rest...”

'Beste van maken'

Verstappen heeft zich er al mee verzoend dat er in Monza minder te halen valt dan in Spa. “Wat ik in Spa op topsnelheid verloor, kon ik in de bochten compenseren. Hier is dat onmogelijk. We moeten er maar het beste van maken. Na de lange, rechte stukken goed remmen en zo veel mogelijk snelheid meenemen uit de chicanes.”

Verstappen en Ricciardo roepen in koor dat Monza de moeilijkste race van de resterende kalender is. “Mercedes gaat hier met gemak winnen”, voorspelt de Australiër. “En als ze het verprutsen, zal Ferrari profiteren. Wij zijn niet snel genoeg. Dat was in de vrije trainingen al duidelijk. Het gat is te groot. Het draait dit weekend om damage control. Het doel is topvijf.”

Daniel Ricciardo

“We moeten inderdaad de schade beperken”, vult Verstappen aan. “Een podium wordt lastig, maar het zou mooi zijn als we Ferrari achter ons kunnen houden in het kampioenschap voor constructeurs.”

Teambaas Christian Horner benadrukt dat punten scoren in Monza belangrijker is dan voor de zege gaan. “We gaan het hier zwaar krijgen. Maar we zijn al bezig met de rest van het seizoen. Hier in Italië houden we rekening met puntenverlies in de strijd met Ferrari, maar het doel is dat snel recht te zetten. Tweede worden in het kampioenschap achter Mercedes is cruciaal. Als Ferrari ons voorbijschiet in het kampioenschap, scheelt dat 15 à 20 miljoen euro.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl