NOS Schaatsen

Wüst verovert vierde Nederlandse titel

  • ANP
    Ireen Wüst juicht na het winnen van nationale allround-titel.

Ireen Wüst is voor de vierde keer Nederlandse kampioene allround geworden. De rijdster van Team Continu was dit weekend in Thialf oppermachtig en won liefst drie van de vier afstanden.

Teamgenote Jorien Voorhuis eindigde als tweede in het algemeen klassement. Linda de Vries finishte als derde. De afsluitende 5.000 meter werd gewonnen door Carlijn Achtereekte. Haar tijd (7.03,72) was net niet genoeg voor de bronzen plak.

Drie uit vier

Wüst won de 500, 1.500 en 3.000 meter, maar eindigde op de 5.000 meter als derde (7.05,71). "Ik ging niet helemaal tot het gaatje", gaf Wüst na afloop eerlijk toe. "Ik ga de 5.000 meter ook niet op de WK afstanden rijden. Het is goed zo."

Jorien Voorhuis leek op weg naar de zege op de vijf kilometer, maar kwam net niet tot de tijd van Achtereekte en werd tweede: 7.03,92. De Vries had met haar 7.06,67 genoeg voor de derde plaats in het eindklassement.

Wüst: ben heel blij met dit toernooi

Normaal gesproken ga ik gewoon naar de EK allround.

Ireen Wüst

Wüst, Voorhuis en De Vries mogen zich nu opmaken voor de EK allround in Tsjeljabinsk. "Normaal gesproken ga ik gewoon", liet Wüst weten. Ze twijfelde nog wel even. "Het helpt zeker dat Jorien (teamgenote red.) zich ook heeft geplaatst. Ik kies dan voor een EK, waar ik beter van word."

Wüst werd eerder in 2007, 2008 en 2009 Nederlands kampioen allround. Ze liet in de jaren daarna vaak de NK allround schieten. Alleen in 2013 deed ze nog mee. Ze werd toen tweede achter Jorien ter Mors.

WK afstanden

Achtereekte en Voorhuis lijken zeker van de WK afstanden. De twee beste rijdsters op de 5.000 meter (inclusief de kwalificatiewedstrijden) mogen naar de WK in Heerenveen (12, 13, 14 en 15 februari).

Achtereekte en Voorhuis moeten nog wachten op de kwalificatieraces van Irene Schouten en Jade van der Molen. Zij komen na de NK allround in actie.

Linda de Vries: ik zit er weer bij
  • NOS
    Uitslag 5.000 meter voor vrouwen
  • NOS
    Eindklassement NK allround vrouwen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl