NOS Nieuws

Zonder ex-presidenten valt Trump terug op familie als troefkaart

De Trump-familie

Vijf kinderen uit drie huwelijken en een echtgenote. Allemaal zijn ze erbij op deze conventie. De samengestelde familie van zakenman Donald Trump is in Cleveland zijn grootste troefkaart, maar is het ook de dynastie die zijn campagne wil doen geloven dat ze zijn?

Vanwege de grote verdeeldheid in de Republikeinse partij zijn veel kopstukken thuisgebleven tijdens de conventie. Omdat de uren toch gevuld moesten worden, trommelde Donald Trump zo'n beetje zijn hele gezin op. Op dag één sprak echtgenote Melania Trump, dinsdag was het de beurt aan zoon Donald Jr. en dochter Tiffany, gisteren gaf zoon Eric een speech en vanavond mag dochter Ivanka nog wat zeggen voordat de miljonair zelf zijn acceptatiespeech houdt.

Het gezinsplaatje op het podium na afloop is even belangrijk als het inhoudelijk verhaal, en wordt elke vier jaar zorgvuldig geregisseerd.

  • EPA
    2012: Mitt Romney (Republikeinen) met zijn familie op het podium in Florida
  • EPA
    2012: Barack Obama (Democraten) met first lady Michelle en hun kinderen in North Carolina
  • EPA
    2008: John McCain (Republikeinen) met zijn vrouw Cindy in Minnesota
  • EPA
    2008: Barack Obama (Democraten) met zijn familie in Colorado
  • Hollandse Hoogte
    2004: George W. Bush (Republikeinen) met zijn familie in New York
  • Hollandse Hoogte
    2004: John Kerry (Democraten) op het podium in Boston
  • AFP
    2000: George W. Bush (Republikeinen) met zijn vrouw Laura in Philadelphia
  • EPA
    2000: Al Gore (Democraten) met zijn vrouw Tipper
  • AFP
    Bill en Hillary Clinton (Democraten) op de conventie in 1992

'Nieuwe politieke ster'

Zo leren de Republikeinen in korte tijd het hele gezin Trump (op de 10-jarige Barron na) kennen. Hoewel er veel ophef ontstond over de speech van Melania, die delen van de tekst overnam uit een oude speech van Michelle Obama, deed Donald Trump Jr. het juist beter dan verwacht.

MSNBC presentator and Trump-criticus Rachel Maddow noemde zijn toespraak zelfs de beste van de conventie tot dan toe. Website Politico schreef dat "een nieuwe politieke ster is geboren". Ook naar het optreden van voormalig model en Trumps adviseur Ivanka wordt reikhalzend uitgekeken.

Nog nooit eerder gaven zoveel familieleden een toespraak op een conventie als dit jaar. Het doel: Donald Trump menselijker en alledaagser maken. Zelfs de Kennedy's trokken minder familieleden het podium op. En anders dan bij andere kandidaten zijn de kinderen en echtgenote er niet bij voor de sier. Tot nu toe spraken de vrouwen vooral over Trump de familieman, terwijl de miljardairszonen op hun beurt Hillary Clinton en Barack Obama aanvielen.

  • Hollandse Hoogte
    Amerika's bekendste dynasty: de familie Kennedy. Hier allemaal tezamen in het huis van de vader van John F. Kennedy
  • Getty
    John F. Kennedy en zijn vrouw jackie tijdens de acceptatiespeech in 1960

Weinig echte anekdotes

Toch is er ook kritiek. Sommige media vinden dat de toespraken weinig diepgang bevatten en weinig echte anekdotes over Trumps persoonlijke leven en rol als vader. Zo sprak dochter Tiffany over de lieve briefjes die bij haar rapporten werden gestopt. Maar wat erop stond, werd niet verteld. Tiffany is de dochter van Trump en zijn tweede vrouw Marla Maples. Zijn ex voedde hun dochter grotendeels alleen op.

De gedelegeerden lijken er geen probleem mee te hebben. Dat deze conventie vooral de grote Trump-show is, vinden ze geweldig. Volgens Politico blijft er zelfs weinig publiek over zodra de familieleden van het podium afstappen.

De kandidaat mag tot nu toe moeite hebben om de Republikeinse partij te verenigen, binnen zijn familie zit iedereen op dezelfde lijn als de vader, de echtgenoot en de ex-man.

Trump en zijn gezin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl