ANP

Nederland geeft volgens de laatste cijfers van de NAVO nog steeds te weinig geld uit aan defensie. Hoewel alle lidstaten voor eerst in jaren in totaal weer meer besteden, is het volgens de afspraken nog steeds niet genoeg. 

Nederland zit in de achterhoede, alleen landen als Italië, België en Luxemburg geven minder geld uit aan defensie. Minister Hennis beseft dat Nederland achterloopt, maar zegt dat er de laatste jaren al geld is bijgekomen en dat ons land dat pad moet blijven volgen.

Minister Hennis

Tijdens de NAVO-top in Wales spraken de bondgenoten af om twee procent van het bruto binnenlands product aan defensie uit te geven. Vorig jaar stegen de uitgaven van alle bondgenoten al licht met 0,5 procent en dit jaar bedraagt de groei mogelijk 3 procent.

"Die twee procent is geen doel op zich", zegt minister Hennis. "Maar geen enkel land mag zich achter een ander land verschuilen als het om de verdediging van het grondgebied gaat."

Vrijdag begint in Polen de NAVO-top.

Kaart

Het bondgenootschap telt 28 landen in Noord-Amerika en in Europa. Niet alle Europese landen zijn lid. Wat zijn de grootste gevaren die het bondgenootschap ziet? Een overzicht op deze interactieve kaart.  

STER reclame