Estafetteloopsters zevende in EK-finale 4x400 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse atletes van de 4x400 meter mogen nog dromen van de Olympische Spelen. Het kwartet, bestaande uit de zusjes Lisanne en Laura de Witte, Eva Hovenkamp en Nicky van Leuveren liep zondag op de slotdag van de Europese kampioenschappen in Amsterdam in de finale naar de zevende plaats.

Olympische Spelen

Belangrijker was dat ze met een tijd van 3.29,23 dicht in de buurt zaten van het zaterdag gelopen Nederlands record (3.29,18). Het gemiddelde van de twee tijden kan de ploeg een olympisch ticket opleveren. Dat wordt de komende dagen duidelijk. Naast de topacht van het officieuze WK estafette in 2015 gaan er nog acht landen naar Rio. Nederland kan op basis van de gemiddelde tijd daarbij zitten.

De estafetteloopsters gaan waarschijnlijk naar Rio op de 4x400 meter

De vrouwen namen feestend alvast een voorproefje op de definitieve aanwijzing, die komende week gaat gebeuren. "We wisten dat als we rond de 3.30 zouden lopen, we zo goed als zeker naar Rio gaan. Dat is gelukt, daarom zijn we zo blij", zei Lisanne de Witte, de motor van de ploeg. "We wisten dat de andere landen in de finale heel sterk zijn. Wij lopen maar weinig de 4 x 400, dus dit is fantastisch."

Estafettelopers zevende in EK-finale 4x400 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor de Nederlandse mannen op de 4x400 meter is Rio welhaast onhaalbaar geworden. De formatie, bestaande uit Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Bjorn Blauwhof en Maarten Stuivenberg, kwam zondag als slotact van de EK in het Olympisch Stadion in de buurt van het Nederlands record uit 1979 (3.03,18), maar de 3.04,52 zal zeer waarschijnlijk niet voldoende zijn om ook naar de Olympische Spelen te mogen. De ploeg eindigde als zevende.

De titel was voor België, dat in Kevin Borlee een hele goede slotloper had. Hij hield Polen en Groot-Brittannië achter zich. België won in 3.01,10, de beste Europese tijd van dit seizoen.

4x400 meter mannen reactiee

STER reclame