Meerkampster Vetter verrast met Europese titel en nationaal record
Anouk Vetter (23) heeft bij de Europese atletiekkampioenschappen voor een grote sensatie gezorgd door de titel op te eisen. Dat deed ze met een Nederlands record van 6626 punten. Het oude record was met 6545 punten in handen van Dafne Schippers, die zich tegenwoordig op de sprint profileert.
Vetter, dochter van bondscoach Ronald Vetter, was twee dagen lang een klasse apart in het Olympisch Stadion, verbeterde zich op veel onderdelen en incasseerde voor haar sterke optreden haar eerste grote internationale hoofdprijs. En dat terwijl ze aanvankelijk ervoor gekozen had om de EK te laten schieten. Omdat een laatste test in Götzis niet lekker verliep, ging ze in Amsterdam toch van start.
Vetter veroverde als eerste Nederlandse de Europese zevenkamptitel. Het is het derde goud voor Nederland op de EK. Eerder waren Churandy Martina en Dafne Schippers op de 100 meter in Amsterdam.
Er heeft geen dip ingezeten. Daarom haalt ze ook zoveel punten
Bij het speerwerpen onderstreepte Vetter zaterdag haar topvorm met een magistraal persoonlijk record van 55,76 meter, ruim 2,5 meter verder dan haar beste worp ooit. Daarmee hield ze al haar directe concurrenten achter zich.
Verspringen
Eerder op de middag kende de 23-jarige meerkampster uit Nieuw-Vennep ook al een geweldige start bij het verspringen. In haar derde poging sprong Vetter liefst 6,38 meter ver, vier centimeter verder dan haar persoonlijk record.
Daarmee vergrootte ze de voorsprong op haar naaste concurrente, tweevoudig Europees kampioene Antoinette Nana Djimou, tot bijna 200 punten. Met alleen de 800 meter nog te gaan leek alleen fysiek malheur een eerste Europese titel nog in de weg te staan.
De 800 meter is het minste nummer van Vetter, maar ze hield zich dit keer goed staande. Ze moest binnen de 2.27 finishen voor een Nederlands record. Op Nana Djimou mocht ze 14 seconden toegeven. Vetter hield alles en iedereen in de gaten en mocht uitgeput haar armen in de lucht steken.
Nadine Broersen, vierde na zes onderdelen, besloot op doktersadvies niet te starten. Ze was ziek op de eerste dag, herstelde zich op de tweede, maar wilde kort voor de Olympische Spelen geen risico nemen met haar gezondheid.