Pro Shots

De eerste wedstrijden op de EK atletiek in Amsterdam zijn begonnen. De komende dagen komen daar bijna 1500 atleten uit voor hun land. Er doet een recordaantal Nederlandse atleten mee: 55 in totaal. Ondertussen hopen de atletiekverenigingen dat er op een volgend EK misschien wel een eigen talentje in actie komt. 

Die kans wordt groter, want het aantal leden bij de verenigingen is de afgelopen jaren gegroeid, blijkt uit cijfers van de Atletiekunie. In 2005 had de Atletiekunie 91.500 leden, in 2015 is dat gestegen tot bijna 117.500.

Hardlopen

"Het komt vooral door de populariteit van het hardlopen", zegt Bob Thomassen, accountmanager bij de unie. "Lopers verenigen zich vaker in hardloopclubjes en die sluiten zich bij ons aan." Toch liep het aantal hardlopers het afgelopen jaar wat terug, waardoor het ledenaantal van de Atletiekunie daalde.

Die daling is volgens Thomassen niet te zien bij jongeren die zich inschrijven bij een baanatletiekvereniging. Want bij de verenigingen waar traditionele atletiekdisciplines als hordelopen, estafette en hoogspringen worden gedaan, neemt het aantal leden toe.

Aanwas in baanatletiek

Bij die verenigingen kwamen er de afgelopen vijf jaar 4000 leden bij. Kan je dat een Dafne Schippers-effect noemen? Draagt de populariteit van de atlete, die wereldkampioen is op de 200 meter en Europees kampioen op de 100 meter, daaraan bij? 

Bij de Atletiekunie zijn ze daar nog niet helemaal over uit. "Het heeft er ook mee te maken dat we op een andere manier naar de sport zijn gaan kijken. Atletiek was altijd heel erg prestatiegericht en dat vonden sommige jongeren minder leuk. Nu richten we ons ook op het plezier en dat werpt z'n vruchten af."

Steeds meer kinderen zitten op atletiek

Voorzitter Remco van Zijl van atletiekvereniging Salland in Raalte zag de afgelopen jaren het aantal leden fors toenemen. Van 95 in 2010, naar 259 leden nu in 2016. "De sport is zichtbaarder geworden. Daar draagt een atlete als Dafne Schippers zeker aan bij." 

Van Zijl heeft ook z'n best gedaan om in de regio zichtbaarder te worden, bijvoorbeeld in de lokale krant. De verhuizing naar een nieuw terrein zorgde ook voor meer ruimte voor nieuwe leden.

De grote wens van de voorzitter is om een atletiekbaan aan te leggen rondom het terrein in Raalte, want dat is het enige dat nog ontbreekt bij de vereniging. "En als een topper als Schippers weer een goede prestatie aflevert, kan ik het belang van atletiek beter uitleggen bij de gemeente. Misschien dat dat helpt bij de financiering, want iedereen wil immers nieuw talent."

STER reclame