Max Verstappen arriveert bij zijn team in Spielberg
NOS Sport

Spielberg is dit weekend de speeltuin van Max Verstappen

Het Formule 1-circus is neergestreken in Oostenrijk, in de deelstaat Stiermarken, in een klein dorpje ten westen van Graz. Hier ligt de Red Bull Ring, het thuiscircuit van het raceteam waarvoor ook Max Verstappen uitkomt. Verslaggever Martin Vriesema is dezer dagen ter plekke. Aan de vooravond van de negende grand prix van dit seizoen geeft hij voor NOS.nl een sfeerimpressie.

De route naar het circuit is behoorlijk misleidend. Vanaf de snelweg kom je in een nietszeggend dorp dat Spielberg heet en dat aan beide kanten wordt omringd door bergen. Kan hier überhaupt een circuit liggen?

Vanuit het perscentrum op de derde etage is het uitzicht fenomenaal. Tussen de bergen en het dorp, omringd door bossen, ligt bijna vierenhalve kilometer asfalt. Het eerste wat in het oog springt is een enorme stier die door een hoepel springt. Is het een kunstwerk of verwijst het naar dat drankje waaraan het circuit zijn naam ontleent: de Red Bull Ring. Het is het laatste. Hier in Spielberg heeft Dietrich Mateschitz, de baas van Red Bull, zijn privéspeeltuin.

Kinderspel

Spielberg is de speeltuin van Max Verstappen en z'n Australische teamgenoot Daniel Ricciardo. Het heeft iets van een pretpark, maar helemaal rechts staat een traumahelikopter die zwaar gecrashte coureurs moet afvoeren. Het bewijst dat de Formule 1 geen kinderspel is. Laten we hopen dat de heli dit weekend niet in actie komt.

De Ferrari-crew doet de 'trackwalk' op wielen

Kijk je van drie hoog naar beneden dan heb je zicht op de paddock, het gedeelte waar de raceteams hun auto's hebben en staan en waar de monteurs aan de auto's sleutelen. Boven iedere box staan de namen van de coureurs. Op ongeveer driekwart van de pitstraat hangt het bord van Max Verstappen, tussen Daniel Ricciardo en Felipe Massa.

Nu hangt er nog een serene rust. Een bolide staat klaar om onder handen genomen te worden, een monteur slentert buiten rond. De stress die tijdens racedagen in de paddock hangt, is nog ver weg. Een televisiecamera die aan kabels hangt, glijdt traag over de finish, als een roofvogel op zoek naar een prooi. Pas vrijdag hoeft het vizier op scherp te staan, dan beginnen de vrije trainingen.

Lauda, Prost en Senna

Elk circuit heeft een tunnel, noodzakelijk om op het binnenterrein te komen. Die van de Red Bul Ring straalt grandeur uit, er hangen foto's van de Oostenrijkse oud-wereldkampioen en levende racelegende Niki Lauda, nog met een ongeschonden gezicht, Alain Prost en Ayrton Senna.

De foto van Senna, de Braziliaan die door velen wordt beschouwd als beste coureur ooit, is vermoedelijk gemaakt vlak voor de race. Nog zonder helm, maar al wel met de racecap op kijkt hij welhaast in trance voor zich uit. Als een monnik toegewijd aan de hogere opdracht. Naast de foto prijken zijn statistieken. Opvallend genoeg won Senna nooit in Oostenrijk; in 1985 werd hij tweede.

  • Martin Vriesema NOS
    Ayrton Senna in de tunnel
  • Martin Vriesema NOS
    De pitbox van Max Verstappen in Spielberg
  • Martin Vriesema NOS
    Deel van het Oostenrijkse F1-circuit

Hoewel de race pas zondag is, zijn al velen in touw rond het circuit. Cameraploegen zijn op zoek naar dat ene shot, verslaggevers vissen alvast naar opvallende quotes en de coureurs zelf benutten de tijd om alvast het circuit te verkennen en te praten met hun monteurs. Dat verkennen gaat te voet: een trackwalk heet dat in vakkringen.

Op de vraag hoe belangrijk zo'n trackwalk is, antwoordt Sergio Perez dat dat per circuit verschilt. "Hier in Spielberg niet zo, er zijn weinig bochten, maar het is een leuke manier om even te ontspannen en van het landschap te genieten", zegt Perez, die twee weken geleden tijdens de Grand Prix van Europa in Azerbeidzjan verrassend derde werd.

Groter en grootser

Een week geleden deed de NOS uitgebreid verslag van de TT in Assen, het grootste race-evenement van ons land, nu is de blik gericht op de Formule 1 in het Oostenrijkse Spielberg. Het zijn vergelijkbare evenementen - een glamoureuze wereld van asfalt, pitboxen, hospitality-units, vip's, champagne, zonnebrillen en fotomodellen - met dien verstande dat in Spielberg alles groter en grootser is.

Waar zich in Assen vijf cameraploegen schaarden rond MotoGP-vedette Valentino Rossi, verdringen zich in Spielberg twintig camera's rond de Mexicaanse middenmoter Sergio Perez. Bij de supersterren Lewis Hamilton en Nico Rosberg is het niet dringen, daar heerst ronduit hysterie en massale nervositeit. Net als rond Max Verstappen trouwens. Die oogt op zijn beurt volkomen ontspannen, als een toekomstig kampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl