Morgen beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, en daarom werd vanochtend de laatste zomercolumn van dit jaar uitgezonden. In de allerlaatste column zocht correspondent Robert Portier uit wat er nou precies gebeurt met vliegtuigeten dat overblijft. 

Deze zomer maakten onze verslaggevers en correspondenten 28 zomercolumns over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hieronder kun je de vijf best bekeken zomercolumns en de vijf favorieten van de redactie nog eens terugkijken:

1. Wat gebeurt er met gewassen geld?

Dat was de vraag die Eva Wiessing stelde in haar zomercolumn. Bij de Nederlandsche Bank komen de beschadigde biljetten dagelijks in flinke hoeveelheden binnen, en Wiessing besloot daar een kijkje te nemen.

Zomercolumn: wat gebeurt er met gewassen geld?

2. Lastig pinnen in Duitsland?

Onze correspondent Jeroen Wollaars besprak in zijn zomercolumn het pinnen in Duitsland. Pinnen in ons buurland is namelijk best lastig en met een pinpas wapperen lost weinig op. 

Zomercolumn: lastig pinnen in Duitsland?

3. Een typisch vaderprobleem: vlechtjes maken

Verslaggever Martijn Bink liet in de eerste zomercolumn van het jaar zien dat de haarverzorging van zijn twee dochters toch moeilijker was dan verwacht. Hoe hij dat oploste? Hij ging op een cursus. Maar dat hielp maar bij een van zijn dochters...

Een typisch vaderprobleem: vlechtjes maken

4. Hoe krijg je afval in de vuilnisbak? 

En bij een middelbare school in Den Bosch hadden ze een probleem met het afval. Dat belandde namelijk niet in, maar naast de prullenbak. Theo Verbruggen vertelde over de campagne die een reclamebureau tegen deze troep begon.

Zomercolumn: hoe krijg je afval in de vuilnisbak?

5. Onzichtbare zebrapaden in Italië

Correspondent Rop Zoutberg trotseerde het verkeer in Rome om op zoek te gaan naar de zebrapaden in de stad. Daar was hij lang mee bezig, want die paden zijn helemaal niet goed te zien. 

Zomercolumn: onzichtbare zebrapaden in Italië

Ook onze redactie had zelf ook een aantal favoriete columns dit jaar. Over Haagse verslaggevers op de vrijdagochtend, parkeren in Sydney, kleine verslaggevers, Mini-Europa in Brussel en een super-app in Indonesië. 

Verslaggever Albert Bos liet in zijn zomercolumn zien hoe de vrijdagochtend er op het Haagse Binnenhof aan toe gaat. Dan krijgen Haagse verslaggevers de kans om de bewindslieden een nieuwswaardige quote te ontfutselen voordat zij de ministerraad ingaan. Bos 'onthulde' wie er altijd te laat is, en welke minister nooit een vraag krijgt.

Zomercolumn: rennen voor een vraag aan de minister

En parkeren in Sydney? Een ramp, zei correspondent Robert Portier. De onduidelijke parkeerborden in de Australische stad maken de kans op een parkeerboete groot. Maar in Surfers Paradise is er iets anders aan de hand: daar wordt niet beboet door parkeerwachters, maar beloond.

Zomercolumn: het venijn zit hem in de kleine lettertjes

Michel Maas, onze correspondent in Indonesië, liet zien hoe makkelijk zijn leven wordt gemaakt door het gebruik van een simpele app: Go-Jek. 

Zomercolumn: Michel Maas

En Kysia Hekster liet juist zien hoe 'moeilijk' haar leven soms is door haar lengte. Verslaggevers kleiner dan 1.60 meter zoals Hekster lopen soms tegen problemen aan waardoor ze creatieve oplossingen moeten bedenken. 

Zomercolumn: waar kleine verslaggevers groot in zijn

Onze laatste favoriet: de zomercolumn van Joris van Poppel over het mini-Europa in Brussel. In Mini-Europa, een soort Madurodam, zijn Hollandse molens tot de Griekse Akropolis te zien. Maar blijven na de brexit de Britse Houses of Parliament en Big Ben nog wel staan?

Zomercolumn: wat gebeurt er met Big Ben in Mini-Europa?

STER reclame