Anna Flanagan tijdens het WK hockey
NOS Sport

Australische hockeyster Flanagan in opspraak

De Nederlandse hockeysters hoeven vanavond tegen Australië in ieder geval geen rekening te houden met strafcornerspecialiste Anna Flanagan. De 24-jarige Australische hockeyster is door de bond geschorst vanwege rijden onder invloed. Door het voorval mist Flanagan mogelijk ook de Olympische Spelen.

Wat is er gebeurd? In maart werd Flanagan in Australië van de weg gehaald door de politie met drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed. Ze raakte voor tien maanden haar rijbewijs kwijt en kreeg een boete van 1.000 Australische dollar.

In Australië wordt, zeker na incidenten rond de zwemploeg in 2012, zeer zwaar getild aan de voorbeeldfunctie van topsporters. Daarom moeten alle sporters die kans hebben op Rio de Janeiro een verklaring van goed gedrag invullen. Flanagan besloot, naar eigen zeggen op advies van haar advocaat, het voorval niet te vermelden.

Smaakmaker

Vorige maand kwam alles aan het licht en schorste de Australische hockeybond Flanagan per direct. Het was een hard gelag voor de speelster die in 2014 nog een van de sterren van het WK in Den Haag was. De 'hockeyroos' verloren de finale van Nederland, maar de strafcornerspecialiste maakte indruk.

Flanagan was goed voor zes doelpunten, alleen Maartje Paumen vond vaker het net. Na het WK speelde Flanagan een jaar in de Nederlandse hoofdklasse bij MOP in Vught.

2014: Anna Flanagan, ster van Australië

Vorig jaar keerde Flanagan terug naar haar vaderland om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. Maar die dreigt ze nu dus te missen. Na de Champions Trophy neemt het Australisch Olympisch Comité een beslissing over haar olympische deelname.

Onder invloed rijden is onverantwoord en ik heb ontzettend veel spijt van mijn beslissing om het toch te doen.

Australisch international Anna Flanagan

"Het is natuurlijk niet ideaal dat een speelster twee voorbereidingen mist richting Rio", aldus Adam Commens, de Australische bondscoach. "We hebben bovendien een heel succesvolle verdediging en als zij het goed doen tijdens de voorbereiding wordt het voor Anna moeilijker om terug te komen in het team."

Flanagan heeft inmiddels spijt betuigd. "Onder invloed rijden is onverantwoord en ik heb ontzettend veel spijt van mijn beslissing om het toch te doen. Ik accepteer mijn straf en de eventuele consequenties en ik zal er hard aan werken om het goed te maken met degenen die ik heb teleurgesteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl