NOS Voetbal

'David Alaba wordt overschat bij Oostenrijk'

Schaduwfavoriet Oostenrijk swingt weer

Vanavond presenteert Oostenrijk zich op het EK in de derby tegen Hongarije. De ploeg van bondscoach Marcel Koller wordt door kenners gezien als een dark horse. Ook bondscoach Danny Blind sprak op de vooravond van de oefenzege in Wenen met ontzag over de Oostenrijkse ploeg.

Heeft Blind gelijk? We vragen het aan Frenkie Schinkels, Rotterdammer van geboorte maar ook zesvoudig Oostenrijks international. Hij werkt al ruim dertig jaar in Oostenrijk. Tegenwoordig is hij technisch directeur van SKN Sankt Pölten.

"De Oostenrijkers dromen van de kwartfinales of zelfs de laatste vier. Alles is mogelijk, maar ik denk dat je niet zo veel moet denken. Onder Koller probeert de ploeg de tegenstander overal op het veld op te jagen. Bovendien hebben ze met David Alaba, Marc Janko, Zlatko Junuzovic en vooral Marko Arnautovic veel individuele kwaliteiten."

Frenkie Schinkels werkt al ruim dertig jaar in het Oostenrijkse voetbal.

Dat bleek wel in de bijna perfecte kwalificatiereeks, waarin maar twee punten werden verspeeld. Zweden werd in Solna zelfs met 4-1 van de mat getikt.

Schinkels: "Die uitslag in Zweden was geen toeval. Oostenrijk is fysiek heel sterk en een hele hechte ploeg. Als het loopt, kunnen ze tegenstanders wegblazen. Net zoals Red Bull Salzburg ooit Ajax onder de voet liep."

Is dat een compliment voor de trainer, de Zwitser Marcel Koller?

Schinkels: "Toen Koller werd aangesteld, was de pers in Oostenrijk heel sceptisch. Hij had alleen kleine clubs getraind en nog niets wezenlijks gepresteerd. Maar hij heeft zijn ideeën heel duidelijk overgebracht, je ziet zijn handtekening in het veld. En de spelers lopen met hem weg."

David Alaba is het boegbeeld van de ploeg. Groeit de multifunctionele speler van Bayern München uit tot een van de sterren van het toernooi?

Schinkels: "Ik zal je wat zeggen: David Alaba wordt overschat. Hij is goed, zeker, maar geen wereldklasse. Bij Bayern speelt hij niet voor niets in de verdediging. Bij Oostenrijk staat hij op het middenveld. Hij is een echte teamspeler, heel constant, haalt altijd een zeven. Maar hij is geen 50 miljoen euro waard."

Wie moet het dan doen voor Oostenrijk?

Schinkels: "Toen ik door Happel voor de Oostenrijkse ploeg werd gevraagd, hadden ze behoefte aan een boefje, iemand die iets kan creëren. Dat is nog altijd zo. Daarom denk ik dat Arnautovic veel belangrijker is. Hij is een type zoals ik, heeft overal schijt aan. Maar hij kan wel wedstrijden beslissen. Arnautovic werd lang uitgekotst in Oostenrijk, maar inmiddels houdt iedereen van hem."

Vanavond staat de 137ste editie van Oostenrijk-Hongarije op het programma. Is dat eigenlijk een gevoelige derby?

Schinkels: "Mijn debuut voor Oostenrijk was in Boedapest. We verloren met 2-1. Het is een derby als Nederland-België. Beladen, maar niet echt vijandig. Het zal niet makkelijk worden, maar normaal gesproken wint Oostenrijk."

EK-duels Oostenrijk - groep F

Wedstrijd Datum Tijd
Oostenrijk-Hongarije 14 juni 18.00 uur
Portugal-Oostenrijk 18 juni 21.00 uur
IJsland-Oostenrijk 22 juni 18.00 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl