Een veel voorkomend beeld bij Zweden: Zlatan Ibrahimovic wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten
NOS Voetbal

Nieuwe Zweedse lichting kan nog niet zonder Zlatan

Als Zweden maandagavond (18.00 uur) aftrapt tegen Ierland kijkt iedereen naar één man. De ploeg is volledig afhankelijk van Zlatan Ibrahimovic. Sterker nog: zonder de 34-jarige spits, die in de kwalificatie elf van de vijftien doelpunten voor zijn rekening nam, had het land het EK waarschijnlijk niet eens gehaald.

Toch komt er ooit een moment dat ook Ibrahimovic moet stoppen met voetballen. Van de overige spelers worden ze in Zweden niet laaiend enthousiast. Hoewel, de nieuwste lichting, het team dat in 2015 Europees kampioen onder 21 werd, biedt hoop.

  • AFP
    Het Zweedse elftal dat Europees kampioen onder 21 is geworden

"Dit team heeft behalve Ibrahimovic best een paar goede spelers rondlopen", zegt Rasmus Lindgren, die in 2009 voor het laatst een interland speelde voor Zweden. "Er is een nieuw groepje gekomen dat zorgt voor nieuwe energie. Dat is positief natuurlijk."

Voormalig PSV'er

"Victor Lindelof bijvoorbeeld heeft het heel goed gedaan bij Benfica. Een moderne verdediger die opbouwend ook sterk is", aldus Lindgren, die na vier jaar FC Groningen komend seizoen uitkomt voor BK Häcken in zijn vaderland. "En Oscar Hiljemark doet het goed in de Serie A bij Palermo", is Lindgren positief over de voormalig PSV'er.

  • ANP
    Oscar Hiljemark kwam drie seizoenen lang uit voor PSV
  • ANP
    Victor Lindelof (rechts) maakt een sterk seizoen door bij Benfica. Links Thomas Müller van Bayern München

Zes spelers die een jaar geleden op het veld stonden in de finale van Jong Zweden tegen Portugal, zijn door bondscoach Erik Hamrén meegenomen naar Frankrijk.

Naast de 23-jarige Hiljemark en twee jaar jongere Lindelof zijn dat verdediger Ludwig Augustinsson (Kopenhagen), middenvelder Oscar Lewicki (Malmö), oud-Feyenoorder John Guidetti (Celta de Vigo) en doelman Patrik Carlgren (AIK).

Lindgren is positief over de talenten, maar zet ze nog niet meteen op een voetstuk. "Er zit zeker potentie in, maar het moet nog blijken hoe sterk ze écht zijn. Ik betwijfel of ze kunnen uitgroeien naar de echte Europese top."

Rasmus Lindgren in 2008 tijdens een oefeninterland tegen Nederland. Links Ibrahim Afellay

Lindgren zal de wedstrijden van Zweden volgen vanaf zijn vakantieadres in Italië. "Je mag niet te veel verwachten van dit Zweden. Ze moeten stuk voor stuk in topvorm zijn om van Italië of België te kunnen winnen. Ik denk dat het moeilijk wordt om door te gaan in deze poule."

Mooiere zomer

Volgens de oud-Ajacied is de sfeer in Zweden in aanloop naar het EK vergelijkbaar met de (normaal gesproken) Oranje-gekte op grote toernooien. "Alle kranten schrijven erover en het is continu op televisie. Iedereen leeft mee. De mensen krijgen altijd een mooiere zomer als het goed gaat met Zweden."

Lindgren doelt op de EK's van 1994 (derde plaats) en 2004, waarin Zweden in de kwartfinale na strafschoppen werd verslagen door Nederland. Met die resultaten in gedachten hoopt Lindgren stiekem op een stunt.

"Zweden heeft een goede organisatie en is gewoon een moeilijke ploeg om te verslaan. En als Ibrahimovic een goede dag heeft, kunnen we van iedereen winnen."

EK-duels Zweden - groep E

WedstrijdDatumTijd
Ierland - Zweden13 juni18.00 uur
Italië - Zweden17 juni15.00 uur
Zweden - België22 juni21.00 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl