Tomás Rosicky is nog altijd de aanvoerder van Tsjechië
NOS Voetbal

Tsjechië, oude generatie moet het stokje doorgeven

De laatste keer dat Tsjechië hoge ogen gooide op een eindtoernooi is alweer twaalf jaar geleden. Het elftal dat werd gedragen door Pavel Nedved, Milan Baros en Jan Koller bereikte destijds de halve finales op het EK in Portugal, mede dankzij een 3-2 zege op Nederland in de poulefase.

Na een reeks van mislukte kwalificaties en teleurstellende eindtoernooien willen de Tsjechen met een nieuwe visie nu eindelijk oogsten. Bondscoach Pavel Vrba wil na de verrassing in de kwalificatie ook stunten op het eindtoernooi. Vanmiddag om 15.00 uur is titelhouder Spanje de eerste tegenstander.

Twee overwinningen als basis voor Tsjechische kwalificatie

De kwalificatiereeks begon fortuinlijk voor Tsjechië. Dankzij de mislukte kopbal van Daryl Janmaat kregen de Tsjechen in hun eerste wedstrijd, tegen Oranje, de zege (2-1) in de schoot geworpen.

"Niemand had hoge verwachtingen", zegt Ladislav Krejci, een van de nieuwe steunpilaren van Tsjechië. "Maar na die overwinning op Nederland wonnen we ook van Turkije. Daardoor groeiden het zelfvertrouwen en de teamgeest."

Groepswinnaar

Die goede reeks werd doorgezet en kwam ook in de laatste wedstrijd tegen Nederland niet ten einde. Van de tien wedstrijden werden er zeven gewonnen door de Tsjechen, die als winnaar van poule A naar Frankrijk afreisden.

  • AFP
    Pavel Nedved en Jan Koller tijdens Nederland-Tsjechië (2-3) in 2004
  • AFP
    Milan Baros werd met vijf goals topscorer van het EK van 2004
  • AFP
    Jan Koller tijdens het EK in 2004 tijdens de wedstrijd tegen Nederland

Het EK in Frankrijk moet een nieuw begin worden voor de Tsjechen, die na 2004 niet meer konden imponeren. Van die sterke generatie van ruim tien jaar geleden zijn nog drie spelers over: Petr Cech, Tomás Rosicky en Jaroslav Plasil. Maar alle drie zijn ze al ver in de dertig en niet meer van het niveau van tien jaar geleden.

Tomás Rosicky was bovendien lang geblesseerd, hij kwam dit seizoen slechts twintig minuten in actie voor Arsenal. Een spierscheuring en een knieblessure hielden hem lang aan de kant. Toch is hij nog altijd de aanvoerder van de Tsjechen.

Oude tijden herleven

De combinatie van ervaren krachten aangevuld met jong talent zou weleens zijn vruchten kunnen afwerpen. Met Ladislav Krejci en Pavel Kaderabek neemt bondscoach Vrba twee 23-jarige talenten mee, die kunnen rekenen op een basisplaats.

Het twee jaar oudere loopwonder Vladimir Darida van Hertha BSC is de belangrijkste speler in het nieuwe Tsjechië. Aan hen de taak de tijden van Pavel Nedved en Jan Koller te doen herleven.

Poulewedstrijden Tsjechië

Datum Tegenstander Plaats en tijd
Maandag 13 juni Spanje Toulouse, 15.00 uur
Vrijdag 17 juni Kroatië Saint-Etienne, 18.00 uur
Dinsdag 21 juni Turkije Lens, 21.00 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl