EK 1996: Bierhoff en de golden goal op Wembley
Komende vrijdag begint in Frankrijk het EK voetbal. Dagelijks blikt de NOS vooruit met een willekeurige greep uit de roemrijke historie. Vandaag: het toernooi dat 'thuiskwam' in Engeland.
Voor het eerst deden 16 landen mee aan het Europese kampioenschap. En er was eigenlijk maar één kandidaat die een dergelijk omvangrijk toernooi kon organiseren: Engeland. Dertig jaar na het WK dus weer een groot voetbalevenement in het land waar het allemaal begon. "Football is coming home", zo luidt de mooie slogan.
Nederland moet via een play-off met Ierland deelname bewerkstelligen.
Oranje
In de kwalificatiegroep is het Oranje van Guus Hiddink ingedeeld in groep 5 met Tsjechië en Noorwegen als belangrijkste concurrenten. De Noren komen het beste uit de startblokken. Zeker als Nederland onderuitgaat in Wit-Rusland en Tsjechië het helemaal bont maakt door op dezelfde avond te verliezen van Luxemburg.
In september hangt deelname aan een zijden draadje in de thuiswedstrijd tegen de Wit-Russen. Pas in de 83ste minuut opent Oranje de score; de ingevallen Orlando Trustfull passt op Youri Mulder, die de bal achter de doelman schiet.
Koning Kluivert
Na een zege op Noorwegen wacht Nederland nog een play-off met Ierland als laatste horde. Patrick Kluivert is daarin met twee doelpunten de spits die de beslissingswedstrijd tussen de slechtste nummers twee in Liverpool beslist. Nederland maakt indruk tegen Ierland en in de wetenschap dat Ajax in 1995 de Champions League wint en een jaar later de finale haalt, is Oranje voor het EK gebombardeerd tot één van de favorieten.
Davids naar huis
De eerste twee groepswedstrijden speelt Nederland niet goed, maar met 0-0 tegen Schotland en 2-0 winst tegen Zwitserland is er geen vuiltje aan de lucht. Maar daags na die overwinning laat Edgar Davids zich gaan.
In een microfoon roept Davids dat bondscoach Hiddink zijn "hoofd niet in de reet van bepaalde spelers moet steken". Hiddink neemt de zwaarst mogelijke maatregel en stuurt Davids naar huis. De selectie raakt verdeeld en dat leidt weer tot een kansloze 4-1 nederlaag tegen Engeland.
Maar die ene treffer van wéér Patrick Kluivert zorgt er wel voor dat Nederland, samen met Engeland, bij de laatste acht zit. Daarin moeten strafschoppen de beslissing brengen na een doelpuntloze wedstrijd tegen Frankrijk. Clarence Seedorf is de enige die mist en zo gaan de Fransen door naar de laatste vier.
Wedstrijd van de eeuw op Wembley
Duitsland-Kroatië ontaardt in een veldslag met Jurgen Klinsmann als voornaamste slachtoffer. Matthias Sammer tekent voor de winnende 2-1. De grote verrassing is Tsjechië. De Tsjechen kloppen Portugal met 1-0 dankzij een fenomenale goal van Karel Poborsky. Frankrijk tegen Tsjechië is de eerste halve finale, maar de hele voetbalwereld kijkt reikhalzend uit naar die andere wedstrijd: Duitsland tegen Engeland.
Dertig jaar na de WK-finale van 1966 weer een 'wedstrijd van de eeuw' op Wembley. Na een stief kwartier prijkt er al 1-1 op scorebord door goals van toernooitopscorer Alan Shearer en Stefan Kuntz. Ondanks kansen over en weer blijft het daarbij. Weer penalty's dus. Gareth Southgate mist de zesde strafschop namens de Engelsen en uitgerekend Andy Möller bezorgt Duitsland de ultieme wraak. Möller kreeg eerder in het duel geel en wist dat hij de finale daarom niet zou spelen.
Tsjechië is de andere finalist.
Golden goal
Als na een uur de Tsjechen via Patrik Berger op voorsprong komen, lijkt de sensatie eraan te komen. Dan staat Oliver Bierhoff op. Hij maakt eerst de gelijkmaker en zorgt in de verlenging voor een primeur: zijn treffer is de eerste 'golden goal'; een nieuwe regel waarbij de eerste goal in de verlenging meteen het einde van de wedstrijd betekent.
Duitsland is Europees kampioen. De hardwerkende middenvelder Dieter Eilts wordt gekozen als beste speler van het toernooi en dat is tekenend voor het niveau. Het EK van 1996 was vooral meer kwantiteit, maar zeker niet meer kwaliteit.