EK 2008: eindelijk weer Spanje
Komende vrijdag begint in Frankrijk het EK voetbal. Dagelijks blikt de NOS vooruit met een willekeurige greep uit de roemrijke historie. Vandaag: het door Fernando Torres besliste EK van 2008.
Eindelijk wordt het voetbalgekke land Spanje weer eens beloond met een titel, pas de tweede na de EK-winst in 1964. Voor Oranje is het een toernooi van uitersten. In de poulefase wordt indruk gemaakt, maar na de kwartfinales is het voorbij.
Nederland en Hiddink wel, Engeland niet
Nederland plaatst zich eenvoudig voor het EK. Het elftal van bondscoach Marco van Basten wordt tweede in de kwalificatiegroep, achter Roemenië. Oranje slaagt er niet in te scoren tegen de Roemenen (0-0 en 1-0 verlies). Zelden is het fraai wat het elftal laat zien, maar effectief is het wel.
Tekenend is de manier waarop Nederland de definitieve EK-kwalificatie binnenhaalt. Tegen Luxemburg komt de ploeg van bondscoach Marco van Basten niet verder dan 1-0. Danny Koevermans maakt de winnende.
Engeland sneuvelt in een groep met Kroatië en Rusland. Met de kwalificatie van Rusland levert bondscoach Guus Hiddink weer een huzarenstukje af. Hoe anders is het lot van de Engelse trainer Steve McClaren. Hij krijgt er na de uitschakeling ongenadig van langs in de Britse (roddel)pers en ontslag is daarop zijn deel.
Voor het eindtoernooi loot Nederland drie zware tegenstanders. Regerend wereldkampioen Italië, de sterke Fransen en weer Roemenië komen uit de koker. Ook de ontmoetingen in groep B met Duitsland, Oostenrijk, Polen en Kroatië hebben een historisch beladen karakter. Het Rusland van Guus Hiddink moet afrekenen met favoriet Spanje, Zweden en titelhouder Griekenland.
Bizarre poulefase
In groep A doet zich in de laatste speelronde een bizarre situatie voor. Portugal is na twee zeges al zeker van de volgende ronde, Zwitserland ligt er na twee nederlagen al uit. De spanning zit 'm in het duel Turkije-Tsjechië. Beide ploegen hebben voor de aftrap evenveel punten en een gelijk doelsaldo. Bij een gelijkspel zal voor het eerst in de EK-geschiedenis een penaltyreeks zonder verlenging de doorslag moeten geven welke ploeg doorgaat naar de kwartfinale.
Vijf minuten voor het einde leidt Tsjechië nog met 2-1. Dan voltrekt zich een wonder voor de Turken, Nihat Kahveci maakt twee doelpunten en dompelt de Tsjechen in rouw. De Turken beëindigen de wedstrijden met een veldspeler op doel omdat de keeper rood krijgt en Turkije al is uitgewisseld.
Spanje favoriet, Oranje imponeert
Na de groepsfase is Spanje nog steeds favoriet nummer 1. De Spanjaarden winnen alle drie de poulewedstrijden, al gaat dat niet van een leien dakje. Zowel tegen Griekenland als Zweden wordt de zege pas in de allerlaatste minuten veiliggesteld.
Bij de bookmakers is ook Nederland doorgedrongen tot de kanshebbers. Oranje koppelt fraai spel aan resultaat met zeges op Italië (3-0) en Frankrijk (4-1). De wedstrijd tegen Roemenië doet er niet meer toe, maar ook met de tweede garnituur blijft Nederland zonder puntverlies.
In de kwartfinales worstelt Spanje opnieuw, nu met Italië. Het blijft 0-0 en penalty's moeten de beslissing brengen. Daniele de Rossi en Antonio di Natale missen namens de Italianen en dat betekent dat Spanje bij de laatste vier zit. Ook Duitsland bekert door.
De Duitsers winnen toch wel verrassend gemakkelijk van Portugal met 3-2. Na het WK van 2002 plaatsen ook de Turken zich weer eens voor de halve finales na een thriller tegen Kroatië. Na negentig minuten is het 0-0, maar in de slotfase van de verlenging gebeurt van alles. Klasnic maakt vlak voor het einde 1-0, maar in de blessuretijd schiet Senturk de Turken langszij. In de penaltyreeks zijn de Turken dan koelbloediger.
Oranje geruisloos naar huis
Zoveel indruk als Oranje maakte in de poulefase, zo geruisloos is de aftocht in de kwartfinales. Tegen Rusland en Guus Hiddink is niets meer over van het opgebouwde zelfvertrouwen. Oranje verliest na verlenging met 3-1. Op de overwinning van de Russen valt niets af te dingen.
In de aanloop naar het duel speelt zich een familiedrama af rond Khalid Boulahrouz. Zijn vrouw bevalt veel te vroeg van een dochtertje en het kindje sterft kort na de geboorte. De selectie is begaan met het lot van het gezin Boulahrouz en speelt tegen Rusland met rouwbanden. Boulahrouz zelf heeft besloten dat hij tegen de Russen wil voetballen en staat in de basis.
Het geluk van Turkije is op, Spanje wint
In de halve finales is het geluk voor de Turken op. Al lijkt het daar in de 86ste minuut nog niet op als weer Senturk de 2-2 maakt. In de blessuretijd velt Phillip Lahm het vonnis over de Turken. De Russen van Guus Hiddink hebben het kruit tegen Nederland verschoten. Voor de tweede keer in het toernooi is Spanje de tegenstander. In de groepsfase was Spanje met 4-1 al veel te sterk en ook bij de laatste vier rekenen de Spanjaarden gedecideerd af met Rusland, 3-0.
Duitsland en Spanje gaan uitmaken wie de nieuwe Europese kampioen wordt. Het wordt Spanje door een treffer van Fernando Torres. Na de enorme verrassing van 2004 (Griekenland) nu dus een winnaar die door velen vooraf was getipt.