Horst Hrubesch passeert Jean-Marie Pfaff in de EK-finale van 1980 ANP

Komende vrijdag begint in Frankrijk het EK voetbal. Dagelijks blikt de NOS vooruit met een willekeurige greep uit de roemrijke historie. Vandaag: het door Horst Hrubesch besliste EK van 1980.

Voor het eerst doen er acht landen mee aan het Europese kampioenschap. Nederland, de tweevoudig vice-wereldkampioen, plaatst zich ook, maar de hoogconjunctuur van het Nederlandse voetbal is voorbij.

Weliswaar wint PSV in 1978 nog de UEFA Cup, maar de tijd dat Nederlandse clubs domineren, is achter de rug. En ook Oranje begint, na de episode Cruijff-Neeskens-Van Hanegem aan een nieuw tijdperk.

Achter (v.l.n.r.): Vreijsen, Thijssen, Schrijvers, Stevens, Hovenkamp en Wijnstekers. Midden: verzorger Lamine, Zondervan, v.d. Korput, Rep, Doesburg, Krol, Poortvliet, trainer Baan en coach Zwartkruis. Voor: W.v.d. Kerkhof, Haan, R.v.d. Kerkhof, Van Breukelen, Nanninga, Kist, Koster en Brandts. ANP

Oranje is ingedeeld bij de Tsjechen, de Grieken en West-Duitsland. De Duitsers hebben het elftal totaal vernieuwd. Van het elftal van 1974 (WK-goud) en 1976 (EK-zilver) is nagenoeg niemand meer over. Coach Jupp Derwall blijkt zelfs over het jongste team van de acht deelnemers te beschikken.

Tsjechoslowakije heeft niet al veel veranderd aan het elftal dat vier jaar eerder nog Europees kampioen werd. Van Griekenland wordt niets verwacht. De Grieken kwalificeerden zich moeizaam in een zwakke poule.

Pijnlijk duel Oranje - West-Duitsland

Nederland opent tegen Griekenland en maakt geen moment indruk. Een - volgens de Grieken - dubieuze penalty wordt benut door Kees Kist en daar blijft het bij: 1-0.

Tegenstander nummer twee, West-Duitsland, maakt op pijnlijke wijze duidelijk hoe Oranje ervoor staat. De jonge Duitse ploeg is veel te sterk voor Oranje en door drie treffers van Klaus Allofs staat het na ruim een uur 3-0. Als de Duitsers gas terugnemen, kan Nederland nog terugkomen tot 3-2, maar het klassenverschil was zelfs in de ogen van de Oranje-supporters pijnlijk.

Ruud Krol (m) en Michel van de Korput (r) in het duel met West-Duitsland ANP

Een overwinning tegen de Tsjechoslowaken kan het toernooi nog verlengen, maar ook in het derde duel kan Nederland geen vuist maken. De titelverdediger heeft aan een punt voldoende om voor de derde plaats te gaan spelen.

Als Zdenek Nehoda de score opent is de keiharde wedstrijd gelopen. Kist zorgt weliswaar voor de gelijkmaker, maar het Oranje-spel is te armetierig om aanspraak te mogen maken op meer. Overigens wordt een treffer van verdediger Michel van de Korput afgekeurd.

Duitsland plaatst zich met twee overwinningen en één gelijkspel voor de finale, Tsjechoslowakije gaat als nummer twee op voor brons.

België is finalist

In de andere poule zorgt België voor een daverende verrassing en Engeland voor schaamte. De Engelse supporters misdragen zich zó ernstig dat het duel met België gestaakt moet worden. De ontmoeting eindigt in 1-1.

De Belgen spelen vervolgens tegen Spanje en worden een handje geholpen door de Spaanse keeper Arconada. Hij maakt een enorme blunder waardoor België verrassend met 2-1 wint.

De Spaanse keeper Luis Arconada in actie op het EK 1980 Gerry Images

En zo hebben de Belgen ineens aan een gelijkspel tegen gastland Italië voldoende om de finale te halen. De Belgen spelen uiterst verdedigend, om over Italië maar te zwijgen. In de zoveelste oersaaie wedstrijd blijft het 0-0. België speelt de finale tegen West-Duitsland en Italië-Tsjechoslowakije is de strijd om plaats drie.

Das Ungeheuer

Niet beweeglijk genoeg, alleen maar kopkracht en gespeend van alle kwaliteiten die het moderne voetbal nodig heeft. Dat was zo'n beetje de typering van Horst Hrubesch. Maar ja, door de afwezigheid van spits Klaus Fischer kon Jupp Derwall niet anders dan Hrubesch oproepen.

En 'Das Ungeheuer' blijkt prima te passen tussen de lichtvoetige Klaus Allofs en Karl-Heinz Rummenigge. Uitgerekend in de finale maakt hij zijn eerste interlandtreffer voor het Duitse elftal en zijn tweede, kort voor tijd, is bovendien goed voor het kampioenschap. Duitsland wint met 2-1 en herovert de EK-titel.

EK 1980: Hrubesch kopt Duitsland naar titel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame