Het Franse elftal kroonde zich in 2000 tot Europees kampioen

EK 2000: Frankrijk pakt Europese titel in De Kuip

Komende vrijdag begint in Frankrijk het EK voetbal. Dagelijks blikt de NOS vooruit met een willekeurige greep uit de roemrijke historie. Vandaag: het door David Trézéguet besliste EK van 2000. Met de finale in Rotterdam.

Al in 1994 staat Euro 2000 op de UEFA-agenda. Na drie eerdere pogingen om het EK binnen te halen, lukt het nu wel voor Nederland. Al is daarvoor wel de hulp van België nodig. In 1995 wordt besloten dat het EK voor het eerst in twee landen gaat worden afgewerkt.

Oranje topfavoriet na 6-1

De druk op Oranje is enorm als op 11 juni 2000 de Tsjechen de eerste tegenstander op de eindronde van het EK zijn. Dankzij arbiter Pierluigi Collina wint Nederland. In de slotfase duikelt Ronald de Boer gretig naar de grond als Jiri Nemec hem aanraakt. Collina geeft een penalty en Frank de Boer zorgt ervoor dat heel Nederland opgelucht ademhaalt.

EK 2000: Nederland op schot tegen Joegoslavië

Denemarken wordt in de tweede groepswedstrijd met 3-0 wel makkelijk opzij gezet. Zowel Frankrijk als Nederland is al zeker van de volgende ronde als ze elkaar treffen in de laatste groepswedstrijd.

Als Nederland ook Frankrijk verslaat en vervolgens in de kwartfinale met liefst 6-1 over Joegoslavië dendert, zijn de mannen van Frank Rijkaard topfavoriet voor de eindzege.

Vroege exit Duitsland en Engeland

In groep A zijn het niet de grootmachten Duitsland en Engeland die doorgaan. De Duitsers gaan er zelfs uit zonder een enkele overwinning. Roemenië knikkert Engeland eruit door in de laatste groepswedstrijd met 3-2 te winnen. Portugal wint drie keer en wordt groepswinnaar.

In groep B is Italië de sterkste en Turkije gaat mee als tweede, gastland België en Zweden zijn het slachtoffer en in groep C is het niet verrassend dat Spanje en Joegoslavië doorgaan ten koste van Noorwegen en Slovenië.

EK 2000: penaltytrauma Oranje tegen Italië

Oranje mist vijf penalty's

Net als Nederland plaatsen ook Portugal, Frankrijk en Italië zich voor de halve finales. Vooral het kwartfinaleduel Frankrijk-Spanje is een spannende. De Spanjaarden krijgen in de laatste minuut een uitgelezen mogelijkheid om een 2-1 achterstand gelijk te trekken. Maar Raul slaagt er niet in om een penalty binnen te schieten.

Beide halve finales staan in het teken van 'de strafschop'. Wereldvedette van weleer, Pelé, kijkt zich de ogen uit bij Nederland-Italië. "Ik heb nog nooit in m'n leven een ploeg vijf penalty's in één wedstrijd zien missen", spreekt hij na afloop.

Na negentig minuten en de verlenging is het nog 0-0 en heeft Oranje via Frank de Boer en Patrick Kluivert al twee penalty's gemist. En in de noodzakelijke strafschoppenserie mist Nederland nog eens drie van de vier stafschoppen.

Bizarre ontknoping

Ook bij Portugal-Frankrijk is 'de strafschop' beslissend. Drie minuten voor het einde van de verlenging, bij de stand 1-1, maakt Abel Xavier hands. Scheidsrechter Benkö wijst naar de stip en wordt vervolgens bejegend door de Portugezen. Als Zinedine Zidane vanaf elf meter de 'Golden Goal' erin schiet, is het hek van de dam. De Portugezen zijn razend en zullen voor hun gedrag later forse straffen krijgen opgelegd.

Net als beide halve finales, krijgt ook de finale een bizarre ontknoping. Tien minuten na rust zet Marco Delvecchio de Italianen op voorsprong. De wedstrijd duurt net een paar seconden te lang voor Italië want diep in blessuretijd zorgt Sylvain Wiltord ervoor dat er een verlenging komt. In die verlenging maakt David Trezeguet de winnende treffer.

EK 2000: Trezeguet beslist de finale in Rotterdam