'Ali bewees: als je niet bang bent, word je vanzelf moedig'
Zaterdag overleed bokslegende Muhammad Ali. In een speciale uitzending van NOS Studio Sport keek Tom Egbers met oud-journalist Ruud ter Weijden, fotograaf Guus Dubbelman, voormalig bokser Alex Blanchard en sportjournalist Kees Jansma terug op het leven van Ali.
Blanchard werd in 1984 Europees kampioen in het halfzwaargewicht. Het was Ali die Blanchard inspireerde om te gaan boksen. "Ali was een fenomeen, een legende", zei Blanchard.
De Amsterdamse bokser vertelde in de uitzending wat Ali zo'n uitzonderlijke bokser maakte. "Hij had een snelheid die ongelooflijk was voor een zwaargewicht. Hij was haast niet te raken. Hij was zo beweeglijk. Alle andere zwaargewichten stonden als verstijfd tegenover hem. Ali danste als een vlinder."
Ali leeft voort door de legendarische gevechten die hij leverde met onder anderen Joe Frazier en George Foreman, maar zijn erfenis als rolmodel voor zwarte Amerikanen is zo mogelijk nog groter. Hij werd in de jaren zestig een belangrijke voorvechter van een gelijkwaardige behandeling van zwarten in Amerika.
Ter Weijden: "Hij liet zien dat als je niet bang blijft, je vanzelf moedig wordt. Dat heeft veel afro-Amerikanen een ontzettende boost gegeven."
Ali was kritisch over de behandeling van zwarte Amerikanen en stak dat niet onder stoelen of banken. "Denk er goed aan: hij heeft zoveel betekend door dat te doen. De hoeveelheid mensen die hij daarmee heeft gestimuleerd, is ongelooflijk", aldus Ter Weijden.
Een van zijn beroemdste gevechten was tegen George Foreman. In wat bekend werd als 'The Rumble in the Jungle' versloeg de toen 32-jarige Ali als uitdager de zeven jaar jongere Foreman in een duel met als inzet de werelditel in het zwaargewicht.
De beslissing viel toen Foreman in de achtste ronde neerging na een schitterende combinatie van Ali, die daardoor voor de tweede keer de wereldtitel veroverde. Dubbelman weet nog precies hoe Ali het gevecht aanpakte. "Foreman was een hele sterke man, dus Ali wist dat hij het heel langzaam moest aanpakken."
Ook de knock-out staat Dubbelman nog helder voor ogen. "Hij raakt hem eerst met links, waarmee hij die kaak optilt, gevolgd door een genadeloze rechtse."
"We zullen hem herinneren als een groot sportman, maar ik denk dat hij in een rijtje past met Martin Luther King", zegt Ter Weijden.
Ook voor Kees Jansma is het engagement van Ali een blijvende herinnering. "Zijn tekst, toen hij verklaarde tegen de Vietnam-oorlog te zijn - 'Ik zal Amerika altijd verdedigen tegen iedereen die ons land binnenvalt, maar ik ga geen vreemd land aanvallen waar de mensen ook in vrede willen leven' -, vond ik formidabel voor een profbokser."
Dubbelman vindt dat de levenslessen van Ali opgenomen zouden moeten worden in het onderwijs. "Om mensen te laten zien wat een individu kan, mag en durft. Het is een feest om naar hem te kijken."