The making-of van het NOS Jaaroverzicht
Het Jaaroverzicht van het NOS-Journaal mocht ik dit jaar presenteren vanuit de Werkspoorkathedraal in Utrecht: een oude, leegstaande en ietwat vervallen loods waar vroeger treinen werden gebouwd. Een ruige hal, een beetje zoals velen van ons 2014 hebben ervaren: met veel rafelrandjes.
In de uitzending liep ik tussen honderden kaarsen, F-16’s, legertanks, metershoge landkaarten en een olympisch vuur. Allemaal virtuele 3D-elementen die pas na de opnames werden toegevoegd door onze grafisch ontwerper Maurits Engelen.
Frame voor frame
Speciaal voor het Jaaroverzicht maakten Maurits en onze regisseur Marian Theelen een storyboard, waarop alles was uitgetekend: hoe de camera een blauw mannetje in beeld moest brengen met daarin schematisch alle decor-elementen. Zo wist het camerateam precies hoe de scène eruit moest zien.
Daarna ging Maurits in zijn studio aan de slag met het gefilmde materiaal, het zogenoemde "cameratracking". In dit proces wordt de beweging van de echte camera in de computer frame voor frame geanalyseerd. Aan het eind van dat proces heb je dan een virtuele camera, die exact dezelfde beweging maakt.
Daarna bouwde Maurits 3D-modellen van de objecten die we in de hal wilden plaatsen; een soort virtueel kippengaas. Daarna plakte hij de plaatjes erop, het zogenoemde "texturen".
In de nabewerking werden de plaatjes uitgelicht, schaduwen toegevoegd en de kleur gecorrigeerd.
Positieve noot
In het Jaaroverzicht vertellen we het verhaal van het afgelopen jaar. Niet zozeer de kale feiten, maar ook hoe Nederland het jaar beleefde. Het gaat over emotie en sfeer. Dat proberen we over te brengen met alle middelen die we tot onze beschikking hebben: de mooiste nieuwsbeelden, een zorgvuldige montage, speciaal gecomponeerde muziek en dus ook grafische elementen.
Een vervelend nieuwsjaar als 2014 - met heftige gebeurtenissen als het neerhalen van de MH17 en de opkomst van Islamitische Staat - kunnen we niet mooier maken dan het is. Wel hebben we er bewust voor gekozen om ook aandacht te geven aan de mooie gebeurtenissen in het jaar: de fantastische prestaties van de Nederlanders sporters op de Olympische Spelen en het Nederlands elftal op het WK voetbal.
We wilden per se met een positieve noot eindigen. We kozen voor een fragment van de 13-jarige Gita Wiegel, die haar moeder verloor bij de ramp met de MH17. Tijdens de nationale herdenking in november hield zij een prachtige speech, waarin ze met optimisme naar de toekomst keek – ondanks haar verlies.
Een hoopgevende gedachte voor ons allemaal, voor 2015.