Prangende vraag op Twitter: #WhereisBoris? (En waar is Frans?)
Het houdt veel mensen bezig op de sociale netwerken: waar is Boris Johnson? Johnson is een van de bekendste gezichten van het vertrek-kamp bij het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. In de Britse media geldt de Conservatieve oud-burgemeester van Londen als grootste kanshebber om premiers David Cameron op te volgen.
Maar waar is-ie? Met de hashtags #WheresBoris en #WhereisBoris worden op Twitter veel berichten gedeeld.
Johnson heeft zich sinds de uitslag van het referendum niet meer in het openbaar getoond. Volgens The Guardian heeft hij zich teruggetrokken om na te denken over zijn opties, maar op Twitter vinden mensen het vooral vreemd dat hij nu niets van zich laat horen.
Sommige tweets zijn als grap bedoeld, maar er zitten ook serieuze opmerkingen tussen.
De laatste keer dat Johnson zich in het openbaar liet zien, reageerde hij op de uitslag van het referendum. Hij zei toen dat er op korte termijn niets zou veranderen voor de Britten en dat er geen haast nodig is bij het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.
Sindsdien is hij spoorloos. Hij heeft ook niet meer getwitterd. Zijn afwezigheid laat dus volop ruimte voor speculatie en grappen. Wetenschapper Sue Greenwood vraagt zich bijvoorbeeld af of iemand kan kijken of hij zich misschien onder de trap heeft verschanst.
Ook in Nederland speelt de vraag. Volgens journalist Kustaw Bessems mag je wel wat meer verwachten van iemand die "zo'n gok waagt met een land".
Maar Nederlandse twitteraars houden zich ook bezig met de vraag waar Frans Timmermans is. De Eurocommissaris is ook al even niet gezien. De politicus heeft ervoor gekozen om de woordvoering over dit gevoelige onderwerp aan Jean-Claude Juncker over te laten, voorzitter van de Europese Commissie.
Timmermans zei vorige week dat als de Britten voor een brexit zouden kiezen, het hele Europese politieke systeem daar schuldig aan is.
De afwezigheid van Frans Timmermans leidt in de geest van #WhereisBoris tot soortgelijke grappen op Twitter met de hashtag #WaarisFrans.
In Groot-Brittannië werd #WheresBoris vorig jaar gebruikt in een campagne voor een nieuwe bus in Londen. Daarbij konden mensen een prijs winnen als ze wisten te raden waar de bus, met de naam Boris, was. En in 2014 verscheen een stripboekje waarin de oud-burgemeester kon worden gezocht in Londen. De Britten maken er nu graag gebruik van.
En Twitter zou Twitter niet zijn als er niet ook heel creatief wordt omgegaan met de plaatsen waar Boris Johnson zou kunnen zijn.