Michel D'Hooghe en Franz Beckenbauer
NOS Sport

FIFA stelt onderzoek in naar Beckenbauer

De wereldvoetbalbond FIFA stelt een onderzoek in naar vijf van de eigen officials. Onderzocht zal worden of zij op enige wijze betrokken zijn geweest bij corruptie rond de toewijzing van de WK's voetbal van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Onder de vijf bevinden zich Franz Beckenbauer en de Belg Michel D'Hooghe, die in het verleden voorzitter was van de Belgische voetbalbond.

Drie van de vijf officials naar wie onderzoek wordt gedaan, behoren tot het 'Executive Committee', het hoogste bestuursorgaan van de wereldvoetbalbond. Die drie zijn D'Hooghe, FIFA-vice-voorzitter Angel Maria Villar Llona (Spanje) en Worawi Makudi (Thailand).

De vijfde official naar wie onderzoek zal worden gedaan, is de Chileen Harold Mayne-Nicholls.

Het door de FIFA aangekondigde onderzoek is een vervolg op alle commotie die ontstond nadat de Amerikaanse jurist Michael Garcia zijn onderzoeksrapport inzake Rusland 2018 en Qatar 2022 had gepresenteerd. Garcia deed in opdracht van de wereldvoetbalbond onderzoek naar mogelijke corruptie, maar toen hij zijn werk eenmaal had afgerond wenste de FIFA de bevindingen uit het rapport niet openbaar te maken.

Toenemende druk van politici en prominenten

Pas onder toenemende druk van politici en voetbalprominenten kwam de FIFA op dat besluit terug. De toelichting die FIFA-official Joachim Eckert twee weken geleden gaf, oogstte echter opnieuw veel kritiek.

Eckert, die voorzitter is van de ethische commissie van de FIFA, zei dat Russische en Qatarese officials geen onrechtmatige handelingen hadden verricht bij het verkrijgen van het WK voetbal. Eckert wees daarentegen wel met de beschuldigende vinger naar Engeland en Australië, de landen die zich eveneens kandidaat hadden gesteld voor het WK.

In reactie op Eckerts woorden eisten Engelse en Australische voetbalofficials openbaarmaking van het rapport. Michael Garcia liet weten dat Eckert een onzorgvuldige toelichting had gegeven van zijn onderzoeksrapport. Ook hij drong er bij de FIFA op aan het gehele rapport openbaar te maken.

Een anonieme FIFA-official bevestigde donderdagavond tegenover het persbureau AP dat onderzoek zal worden gedaan naar de vijf officials. De Duitse voetballegende Franz Beckenbauer was lid van het 'Executive Committee' ten tijde van de toewijzingsprocedures voor Rusland 2018 en Qatar 2022. Hij was afgelopen zomer tijdelijk geschorst door de FIFA omdat hij had geweigerd mee te werken aan het onderzoek van Michael Garcia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl