Serena Williams en Kiki Bertens op de US Open van 2015
NOS Sport

Bertens jaagt op erfenis Clijsters en Serena Williams

Nederlands grootste tennisser ooit, Wimbledon-winnaar Richard Krajicek, liet gisteren vanuit Parijs optekenen dat hij Kiki Bertens als een serieuze kandidate ziet voor de titel op Roland Garros. Wanneer Bertens het toernooi op haar naam schrijft, is zij de eerste ongeplaatste winnares van de Franse Open tenniskampioenschappen in de zogenoemde Open Era - de benaming voor de periode na 1968 toen het proftennis officieel werd ingevoerd.

Het is wellicht nog wat vroeg om over een titel van Bertens te filosoferen, maar toch houden vele insiders inmiddels rekening met dat scenario. Weinig lijkt de nummer 58 van de wereld in deze weken namelijk te kunnen stoppen. Bertens heeft stoute plannen en is naar eigen zeggen nog lang niet klaar in het Bois de Boulogne, waar het park van Roland Garros gelegen is.

Overzicht resterende deelneemsters

SpeelsterWereldranglijst (plaatsing op Roland Garros)
Serena Williams (Verenigde Staten)1 (1)
Joelia Poetintseva (Kazachstan)60 (-)
Kiki Bertens58 (-)
Timea Bacsinszky (Zwitserland)9 (8)
Garbine Muguruza (Spanje)4 (4)
Samantha Stosur (Australië)24 (21)

De 24-jarige Bertens kan de komende dagen historie schrijven. Dat een ongeplaatste speelster op een grandslamtoernooi met de eer ging strijken, is bij de vrouwen sinds 1968 alleen op de US Open en de Australian Open gebeurd.

Ruim 38 jaar geleden had de Australische Christine O'Neil de primeur in eigen land. Ze won in 1978 als ongeplaatste speelster de Australian Open en pas in 2007 deed Serena Williams haar dat na.

De Amerikaanse - dit jaar topfavoriete voor de titel in Parijs - had op dat moment weliswaar al zeven grandslamtitels achter haar naam staan, maar was dat jaar in Australië toch ongeplaatst omdat ze een seizoen eerder werd geteisterd door blessures en tijd had genomen voor andere dingen.

  • EPA
    Serena Williams in 2007 tijdens de Australian Open
  • AFP
    Serena Williams in 2007 na het winnen van de Australian Open
  • EPA
    Serena Williams met de trofee van de Australian Open in 2007

Twee jaar later was het de beurt aan Kim Clijsters, die een comeback maakte nadat zij moeder was geworden. Tijdens haar derde toernooi sinds haar terugkeer op de tour verraste de Belgische vriend en vijand door op basis van een wildcard haar tweede US Open-titel te veroveren.

Sindsdien slaagde er niemand buiten de 32 geplaatste speelsters meer in een grandslamtoernooi te winnen. Verrassend waren wel de toernooizeges van Francesca Schiavone (2010 op Roland Garros), Marion Bartoli (2013 op Wimbledon) en Flavia Pennetta (2015 op de US Open). Dat drietal maakte geen deel uit van de mondiale top-10 op het moment van het belangrijkste moment uit hun loopbaan.

  • EPA
    Kim Clijsters kan het niet geloven: ze wint op een wildcard de US Open van 2009
  • AFP
    Kim Clijsters kust de trofee tijdens de US Open van 2009
  • AFP
    Kim Clijsters met haar dochter Jada na de titel op de US Open van 2009

Mannen

Bij de mannen kwam het vaker voor dat ongeplaatste spelers een grandslamtoernooi op hun naam schreven. Mark Edmondson had ruim veertig jaar geleden de primeur op de Australian Open. Het meest recente voorbeeld dateert van twaalf jaar geleden. Toen zorgde de relatief onbekende Argentijn Gastón Gaudio voor opschudding.

Gaudio deed dat op 6 juni 2004 op het Court Philippe Chatrier, het Parijse podium waar Bertens deze week in de voetsporen van al die illustere voorgangers hoopt te treden.

Ongeplaatste grandslamwinnaressen sinds de invoering van de Open Era (1968-nu)

Jaartal Grand Slam Winnaar
2009 US OpenKim Clijsters
2007 Australian OpenSerena Williams
1978 Australian Open Christine O'Neil

Ongeplaatste grandslamwinnaars sinds de invoering van de Open Era (1968-nu)

Jaartal Grand Slam Winnaar
2004 Roland Garros Gastón Gaudio
2001 Wimbledon Goran Ivanisevic
1997 Roland Garros Gustavo Kuerten
1994 US Open Andre Agassi
1985 Wimbledon Boris Becker
1982 Roland Garros Mats Wilander
1976 Australian Open Mark Edmondson

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl