Colin Kazim-Richards
NOS Voetbal

Rutten: en nu gaat Kazim ook nog scoren

Na twee dompers op rij - 2-2 in de Kuip tegen AZ en de 4-3 nederlaag bij PSV van afgelopen woensdag - kon Feyenoord op de valreep van de eerste seizoenshelft weer lachen. De zege op NAC was een magere (0-1), maar onderstreepte wel waar de huidige nummer drie van de eredivisie toe in staat is.

"Ja, absoluut", vond trainer Fred Rutten. "Feyenoord toont aan dat het goed kan voetballen, maar ook samen kan vechten. Ik had natuurlijk liever gezien dat we de wedstrijd eerder op slot hadden kunnen doen door de 2-0 te maken. Dan hadden we niet zo'n moeilijke slotfase gehad. Maar we ronden de eerste seizoenshelft af met een goed resultaat."

Dat stemde ook aanvoerder Jordie Clasie, de middenvelder die nooit te beroerd is om voorop te gaan in de strijd, tevreden. "We wisten dat NAC het op vechtvoetbal wilde laten aankomen en ons vroeg onder druk wilde zetten. Bij fases hadden we dat onder controle en bij fases was het slordig. Maar goed, we maakten één doelpunt en kregen er geen tegen."

"Enorm balvast"

Een hoofdrol was er voor Colin Kazim-Richards. De in de pers veelvuldig bekritiseerde spits was de maker van de enige treffer, zijn zevende in de eredivisie ondertussen alweer. "Onze spits is altijd een thema geweest", was ook Rutten niet ontgaan. "Maar ook die maakt progressie. Als je in zo'n beperkt aantal wedstrijden zo veel doelpunten maakt, kan ik niet ontevreden zijn."

Het was voor de Engelse Turk de vierde wedstrijd op rij waarin hij scoorde. "Hij komt eraan", constateert Rutten. "Maar eerst was voor mij het type speler belangrijk. Hij is enorm balvast. Dat geeft een heel prettig gevoel, want daardoor heb je niet steeds die druk op je laatste linie. En nu gaat-ie ook nog scoren. Dan is het helemaal goed. En vandaag maakte hij een beauty, of niet?"

Dat Kazim nu pas aan scoren toekomt, verbaast de coach niet. "Hij heeft nooit in de spits gespeeld, zijn hele carrière niet. In het begin van het seizoen was het rennen en vliegen, maar op plekken waar hij niet zou moeten zijn. Langzaam krijgt hij nu het gevoel wat een spits eigenlijk is. Daar zijn we ook mee aan de slag gegaan, met name in de interlandperiodes. En dat betaalt zich nu uit."

Buitenwereld

Ook Clasie is vol lof over de aanvaller. "Hij is hartstikke belangrijk voor ons. Als je het in het positiespel even niet ziet, kun je altijd hem aanspelen. Hij is balvast, hij is sterk. En als hij daarbij ook nog gaat scoren, is dat natuurlijk helemaal fantastisch. Hij is nu al drie, vier weken op rij hartstikke belangrijk met z'n doelpunten, en daarvoor met z'n spel en zijn balvastheid."

"Wat de buitenwereld ervan zegt, van de kritiek, daar trekken wij ons heel weinig van aan. Wij zijn tevreden over hem en blij met hem en dat zal ook zo blijven. Als spits zijnde kun je de mensen alleen maar de mond snoeren met doelpunten. En dat doet-ie. Gelukkig wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl