Joël Veltman wil geen fouten meer maken
NOS Voetbal

De Boer houdt vertrouwen in Veltman

Wat goed is, komt snel. Die vlieger gaat lang niet altijd op, maar Joël Veltman leek het cliché naadloos te passen. De Ajax-verdediger had vorig seizoen - als vervanger van de geblesseerde Niklas Moisander - pas één potje in de eredivisie in de benen, toen Frank de Boer hem op 22 oktober 2013 tegen Celtic liet debuteren in de Champions League. Ajax ging in Glasgow met 2-1 onderuit.

Twee weken later pakten de Amsterdammers in eigen huis de volle buit tegen de Schotten. De pas 21-jarige centrumverdediger speelde een dijk van een wedstrijd, hij oogde als een routinier. Ook trainer De Boer had genoten en liet zich tot een opmerkelijke lofzang verleiden: "Volgens mij heeft hij al zijn duels gewonnen. Hij was geen Veltman, maar veldheer."

Hij was geen Veltman, maar veldheer.

Ajax-trainer Frank de Boer in november 2013 na het gewonnen Champions League-duel tegen Celtic

De IJmuidenaar hoorde de complimenten met een glimlach en vooral ook nuchter aan. "Het belangrijkste is nu natuurlijk dat het niet bij één goede wedstrijd blijft. Maar iemand zei: jij was de baas op het veld. Dat vond ik leuk om te horen. En mijn vader begon al over het WK in Brazilië. Voor de grap, hoor."

Van Gaal

Bondscoach Louis van Gaal bleek er echter wel oren naar te hebben, want een dag later al nam hij de jongeling op in de selectie van het Nederlands elftal dat ging oefenen tegen Japan en Colombia. Tegen de Zuid-Amerikanen maakte Veltman - aan de zijde van Ron Vlaar - zijn interlanddebuut in een wedstrijd die in 0-0 eindigde. De Ajacied deed de volle negentig minuten mee.

En daar bleef het niet bij. Vader had het goed ingeschat. Zoonlief werkte zijn derde interland af op het hoogste podium: het WK in Brazilië, als invaller tegen Spanje. Ook in de strijd om het brons tegen het thuisland maakte Veltman minuten. Zijn kostje leek gekocht.

Maar inmiddels is de grote belofte het mikpunt van kritiek geworden. Zijn optreden in de defensie van de landskampioen gaat opvallend vaak gepaard met missertjes, foutjes die bovendien tot tegendoelpunten leiden. Met de verloren bekerwedstrijd (0-4) van afgelopen woensdag tegen Vitesse als voorlopig dieptepunt.

Twijfels

Of het zijn slechtste wedstrijd ooit was, kon hij niet zeggen. "Maar in ieder geval wel een van mijn slechtste duels", wond Veltman er geen doekjes om. "Het was niet om aan te zien. De foutjes moeten uit mijn spel. Dit mag niet meer gebeuren."

Dat kon De Boer uiteraard alleen maar beamen. Maar ondertussen twijfelt hij niet aan de kwaliteiten van de centrale verdediger, die dit seizoen ook al goed was voor drie competitiedoelpunten. "Hij heeft ook veel goede wedstrijden gespeeld", benadrukte de coach, die hem na de 4-0 thuiszege op Apoel Nicosia nog Champions League-waardig noemde.

Het was niet om aan te zien. De foutjes moeten uit mijn spel. Dit mag niet meer gebeuren.

Joël Veltman na de bekernederlaag tegen Vitesse

Veltman heeft in zijn trainer misschien wel een prima voorbeeld. De Boer maakte zelf als voetballer ook menig fataal foutje. Het 'Frank de Boertje' werd zelfs een begrip in de voetballerij. Maar uiteindelijk schopte hij het wel tot Champions League-winnaar, droeg hij vijf seizoenen het Barcelona-shirt en kwam hij maar liefst 112 keer uit voor Oranje.

Veltman hoeft dus niet te wanhopen. De Boer houdt - het debacle tegen Vitesse ten spijt - vertrouwen in hem. "Joël speelt zondag gewoon tegen Excelsior, hoor. Ik ga ervan uit dat we die wedstrijd een stuk beter spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl