NOS Sport

Kampong verslaat Amsterdam in tumultueuze EHL-finale

Kampong verslaat Amsterdam in finale EHL

Kampong heeft de Euro Hockey League op zijn naam geschreven. In een tumultueuze finale klopte de Utrechtse ploeg Amsterdam met 2-0. Het is de eerste hoofdprijs van Kampong in dertig jaar.

Schaakspel

In de eerste twee kwarten had het duel tussen de nummer een en vier van de reguliere competitie in Nederland veel weg van een schaakspel. Mirco Pruyser (Amsterdam) en Erik Bouwens (Kampong) hadden de openingstreffer op de stick, maar hun inzetten misten precisie.

In het slot van het tweede kwart drukte de arbitrage zijn stempel op het duel. Binnen enkele seconden Kampong-aanvaller Bjorn Kellerman (aanmerkingen op de leiding) en Constantijn Jonker (duw) een groene kaart ontvingen. Beiden moesten twee minuten naar de kant, waar zij ook Amsterdam-captain Klaas Vermeulen aantroffen.

Kampong profiteert van tijdstraf

Met name die laatste kaart zou grote gevolgen hebben. Nadat Vermeulen in het derde kwart opnieuw bestraft werd na een onschuldig ogende bal op de voet (automatisch geel en een tijdstraf van vijf minuten), profiteerde Kampong optimaal van een moment van chaos in de Amsterdamse verdediging.

De ongedekte Quirijn Caspers kwam plotseling oog in oog met Amsterdam-doelman Goedegebuur en verschalkte de goalie met een wippertje. Kort daarna werd 2-0 van Meulenbroek werd afgekeurd omdat de videoscheidsrechter niet kon vaststellen dat Meulenbroek de bal als laatste raakte.

In het vierde kwart wankelde Kampong even, maar vlak voor tijd maakte Bjorn Kellerman met een fraaie tip-in 2-0 aan alle onzekerheid een einde.

  • Bart Scheulderman / hockeyfoto.nu
    Het olympisch hockeystadion in Barcelona kleurt Utrechts blauw voor de finale tussen Kampong en Amsterdam
  • Bart Scheulderman / hockeyfoto.nl
    Quirijn Caspers schiet Kampong op voorsprong in de EHL-finale tegen Amsterdam
  • Bart Scheulderman / hockeyfoto.nu
    Bjorn Kellerman viert het tweede doelpunt van Kampong in de finale van de EHL tegen Amsterdam
  • Bart Scheulderman / hockeyfoto.nu
    De hockeyers van Kampong vieren de zege in de Euro Hockey League
  • Bart Scheulderman / hockeyfoto.nu
    Droomafscheid voor Ramon Alegre: de Spanjaard van Kampong besluit zijn loopbaan in Barcelona als winnaar van de EHL.

Afscheid

Na het duel namen de Nederlandse finalisten afscheid van twee Spaanse steunpilaren. Bij Kampong stond 260-voudig Spaans international Ramon Alegre (36) voor het laatst in de ploeg.

Dat gold ook voor Santi Freixa. De 35-jarige hockeylegende speelde in Barcelona zijn laatste wedstrijd. Na de zomer treedt Freixa in dienst van uitgerekend Kampong als coach van de Utrechtse vrouwen.

Harvestehuder pakt brons

De strijd om de derde en vierde plaats werd eerder op de dag beslecht in het voordeel van Harvestehuder. De Duitsers versloegen in een verhitte confrontatie thuisfavoriet Atlètic Terrassa met 3-2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl