AFP

Steven Kruijswijk gaat ondanks zijn pijn van start in de twintigste etappe van de Giro d'Italia. De renner heeft veel last van zijn verwondingen na de zware valpartij in de afdaling van de Colle del Agnello, maar verdedigt toch zijn derde plaats in het algemeen klassement.

"Steven is mentaal strijdbaar", reageert ploegleider Nico Verhoeven. "En er zijn geen echte breuken of ongemakken die hem kunnen schaden als hij rijdt. Als hij mentaal ervoor kan vechten dan is dat in ieder geval een reden om niet op te geven."

Verhoeven: mentaal wil en kan Kruijswijk strijden

Vanochtend deed Kruijswijk een korte warming-up op de rollers. "Dat viel niet tegen", aldus Verhoeven. "Je kunt opgeven, maar dan heb je sowieso niets. Of je kunt starten en strijdend ten onder gaan. We gaan eraan beginnen en zien wel." 

Maarten Tjallingii, ploeggenoot van Kruijswijk, is blij dat zijn kopman van start gaat. "Maar ik kan alleen maar hopen en wensen dat het goed is en dat hij vandaag minimaal kan laten zien hoe sterk hij is. Wij gaan alles geven, het is hoe dan ook een uitdaging."

Het zag er lange tijd naar uit de Kruijswijk wielergeschiedenis zou gaan schrijven. Met een voorsprong van drie minuten op zijn naaste concurrent Esteban Chaves reed hij stevig in de roze leiderstrui. Hij leek op weg om de eerste Nederlandse eindwinnaar van de Giro te worden.

Tot een stuurfout in de negentiende etappe, met een zware valpartij tot gevolg. Kruijswijk viel abrupt van zijn roze wolk. Later bleek hij een kleine breuk in zijn rib opgelopen te hebben en gaf hij aan veel last te hebben van zijn zij en voet. Met een van pijn vertrokken gezicht reed hij de etappe op karakter uit.

"Ik verlies hier gewoon de Giro. Het was een stomme fout in de afdaling, ik verkloot daar gewoon alles", sprak een gebroken Kruijswijk na de finish. Zijn voorsprong veranderde in een achterstand van 1.05 op Chaves en 0.21 op Vincenzo Nibali.

STER reclame