IJzersterke Kruijswijk pakt roze, Chaves wint rit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Steven Kruijswijk heeft de roze trui veroverd in de Ronde van Italië. In de koninginnenrit over 210 kilometer van Alpago naar Corvara, met liefst zes zware beklimmingen in de Dolomieten, sloeg de kopman van Lotto-Jumbo sloeg op schitterende wijze zijn slag door in de veertiende etappe achter de Colombiaan Esteban Chaves naar de tweede plaats te rijden.

Achter Kruijswijk en Chaves kon alleen Vincenzo Nibali de schade beperkt houden.

Na Tom Dumoulin is Kruijswijk de tweede Nederlander in deze Giro die het roze om de schouders krijgt. Zijn voorsprong op nummer twee Nibali in het algemeen klassement bedraagt 41 seconden, Chaves vlgt op 1.32 minuten. Nummer vier Alejandro Valverde moet nu al meer dan drie minuten toegeven. 

Kopgroep

Na een uur vormde zich een kopgroep van 37 man, waaronder onze landgenoot Pim Ligthart, die na de eerste twee beklimmingen snel uitdunde. Ruben Plaza ging er tussen de Sella en en de Gardena vandoor. De Spanjaard, die vorig jaar al een etappe in de Tour en de Vuelta won,was vast van plan zich in het eliteclubje te melden met zeges in de drie grote ronden.

Op de monsterlijke Passo Giau (9,9 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4%) kon dat plan overboord. Darwin Atapuma en Konstantin Sivtsov gingen de opgebrande Plaza voorbij. In de afdaling meldde ook Georg Preidler zich nog vooraan. 

De favorieten hielden zich intussen koest in de achtergrond.

Passo di Giau

Rozetruidrager Andrey Amador loste op de Giau bij de favorieten, maar haakte in de afzink aan. Toen Vincenzo Nibali demarreerde op de slotklim, konden alleen Kruijswijk en Chavez mee. De twee namen de aanval over en lieten Nibali op de Valparola staan. 

Kruijswijk en Chaves achterhaalden in de slotkilometers Atapuma en Preidler en hielden Nibali, die in de afdaling alle risico's nam, 0.36 achter zich. 

STER reclame