Ritzege en roze voor Kittel, bergtrui voor Tjallingii
Marcel Kittel heeft na de tweede ook de derde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Duitser van Etixx-Quick Step toonde zich in de rit over 190 kilometer van Nijmegen naar Arnhem opnieuw superieur in de massasprint.
Dankzij de bonificaties neemt Kittel bovendien de roze trui over van Tom Dumoulin. Die staat nu tweede op negen seconden van Kittel.
Het verlies van het roze werd goedgemaakt door de brede glimlach van Maarten Tjallingii, die dankzij een monsterontsnapping in zijn woonplaats de blauwe bergtrui om de schouders kreeg.
Tjallingii op afspraak
Maarten Tjallingii kondigde zaterdag zijn aanval al aan en de routinier van Lotto-Jumbo hield opnieuw woord. Vanuit het vertrek in Nijmegen ging Tjallingii op de pedalen staan en kreeg de Zuid-Afrikaan Johann Van Zyl (Dimension Data) en - net als gisteren - Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini) met zich mee. Ook de Spanjaard Julen Amezqueta sloot even later aan.
De vier werkten uitstekend samen en kregen maximaal zo'n acht minuten voorsprong van het peloton. Genoeg voor Tjallingii om uitgebreid te spreken met zijn vluchtmakkers. De blauwe bergtrui was daarbij ongetwijfeld gespreksonderwerp.
Péraud eerste uitvaller
Achter de koplopers viel even buiten Borculo de eerste uitvaller van de Ronde van Italië te noteren. En dat was meteen een renner van naam: Jean-Christophe Péraud.
De 38-jarige kopman van AG2R, in 2014 nog tweede in de Tour de France, ging in het wiel van ploeggenoot Patrick Gretsch onderuit op een rotonde. De onfortuinlijke Fransman, die alle kaarten op de Giro had gezet, viel hard op zijn gezicht.
Péraud, die even buiten bewustzijn was na zijn val, werd met verwondingen in het gezicht en een pijnlijke schouder in een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar werd een hersenschudding geconstateerd. Later zou ook de Zwitser Sylvan Dillier (BMC) moeten opgeven met een gebroken vinger na een val.
Waaiers
Op 70 kilometer van de finish, tussen Zutphen en Brummen, werd het peloton plotseling in waaiers getrokken. Het peloton brak in twee stukken, met Arnaud Démare als voornaamste slachtoffer. De Franse sprinter moest worden teruggebracht door zijn ploeggenoten.
Het gevolg was wel dat de voorsprong van de vier koplopers bij de tussensprint in Dieren geslonken was tot zo'n drie minuten. Opnieuw kreeg Tjallingii de punten in de schoot geworpen, waardoor hij virtueel aan de leiding kwam in dat klassement.
De puntentrui was evenwel plan-B om in Arnhem het podium te mogen beklimmen. Plan-A lag bovenop de Posbank.
Tjallingii pakt blauw
Voor de etappe sprak Tjallingii over twee scenario's: wachten tot de laatste steile meters of demarreren voor de Posbank en een tijdritje rijden van een paar kilometer. Het werd het eerste.
Op 200 meter van de top van de 2,2 kilometer lange heuvel bij Rheden ging Tjallingii aan voor een lange machtssprint. Berlato en Van Zyl hadden geen antwoord. Bovenop de top pufte Tjallingii uit in de wetenschap dat hij met de blauwe trui op het vliegtuig stapt naar Italië.
Val Roglic
Wie dacht dat de koplopers hun benen stil zouden houden na de Posbank kwam bedrogen uit. De vier versnelden zelfs en hadden bij het binnenrijden van Arnhem nog ruim twee minuten voorsprong op het peloton.
De ploeg van Kittel moest alle zeilen bijzetten om het gat te dichten op de koplopers, waar Van Zyl intussen uit gedemarreerd was. Een valpartij, waar onder anderen de nummer twee van het klassement Primoz Roglic bij betrokken was, zorgde ervoor dat de organisatie even weg was in het peloton. De Sloveen verloor uiteindelijk 7.39 minuten.
Van Zyl sneuvelt in extremis
Vooran hield Van Zyl knap stand, maar moest zich op twee kilometer van het einde toch gewonnen geven. In de eindsprint op de Velperbuitensingel was Kittel net als gisteren ongenaakbaar.
De Italiaan Elia Viviani werd tweede, voor zijn landgenoot Giacomo Nizzolo. Moreno Hofland was beste Nederlander op de zevende plaats.