Jeroen Blijlevens in de roze trui in 1999 EPA

De oud-wielrenners Addy Engels en Jeroen Blijlevens hebben een rijk verleden in de Giro d'Italia, waarvan vrijdag in Apeldoorn de 99ste editie aanvangt. Engels maakte negen keer zijn opwachting, terwijl Blijlevens zelfs twee etappes wist te winnen en de roze trui om zijn schouders droeg.

De Giro staat weliswaar qua status en omvang in de schaduw van de Tour de France, toch vindt Engels de etappekoers in Italië specialer dan de grootste wielerronde ter wereld. 

"Het is romantischer dan de Tour en dat gevoel en die sfeer voel je als renner heel erg. In de Tour word je als sporter nog iets meer geleefd", zegt Engels, tegenwoordig ploegleider van Lotto-Jumbo.

"In de Giro heb je toch net iets meer tijd en afleiding om van onbenulligheden te genieten. En in de dagen voor de wedstrijd trainen waar je normaal ook traint, is wel heel bijzonder."

De 44-jarige Blijlevens wist in 1999 twee etappes te winnen in de Giro d'Italia. En hij mocht zeventien jaar geleden bovendien de roze trui aantrekken. Nog altijd denkt hij met veel plezier terug aan zijn successen in Italië.

"Sprinters worden heel erg gewaardeerd in Italië. Ze hebben veel grote sprinters voortgebracht, denk aan Mario Cipollini. De passie die je meekrijgt van de mensen die er rondlopen, is heel anders dan bij de Tour."

Jeroen Blijlevens (roze trui) sprint in Giro d'Italia van 1999 EPA

STER reclame