PSV-aanvoerder Phillip Cocu met de kampioensschaal in 2007.
NOS Voetbal

Doelsaldo was twee keer beslissend in titelstrijd eredivisie

Er staan nog drie speelronden op het programma in de eredivisie en in de titelstrijd tussen de koplopers Ajax en PSV kan daarin nog best een beslissend gaatje worden geslagen. Maar het valt ook niet uit te sluiten dat beide rivalen na de laatste wedstrijddag - op zondag 8 mei - nog altijd zij aan zij staan. En dan gaan alle ogen richting het doelsaldo...

Vier keer eerder eindigden in de eredivisie twee clubs met evenveel punten op de eerste plaats. In 1958 (DOS en SC Enschede) en 1960 (Ajax en Feijenoord, toen nog met een ij geschreven) werd dat opgelost met een beslissingswedstrijd. DOS en Ajax sloegen daarin hun slag.

1990/1991

Pas jaren later werd het doelsaldo doorslaggevend. Zoals in het seizoen 1990/1991, toen - net als nu - PSV en Ajax in een nek-aan-nekrace verwikkeld waren. Beide clubs gingen speelronde 32 in met evenveel punten en maakten geen fout.

Maar daarna ging het mis. PSV verloor met niet minder dan 4-1 bij FC Groningen, destijds de nummer drie van de ranglijst. Een prachtmoment voor Ajax om toe te slaan.

Maar op bezoek bij degradatiekandidaat SVV verprutsten de Amsterdammers, met onder anderen Danny Blind, Frank de Boer en Dennis Bergkamp in de gelederen, kans op kans. Aan de andere kant wist Zier Tebbenhoff wel Edwin van der Sar te verschalken. Eindstand: 1-0.

SVV-doelman Joop Hiele voorkomt een treffer van de 21-jarige Ajacied Dennis Bergkamp.

Op de slotdag van de competitie won PSV met 3-0 van FC Volendam en klopte Ajax met dezelfde cijfers Vitesse. Het doelsaldo besliste over het kampioenschap en die balans sloeg met minimaal verschil door in Eindhovens voordeel: +56 (84-28) tegen +54 (75-21).

2006/2007

De overtreffende trap werd bereikt in het seizoen 2006/2007, dat een legendarische apotheose kende. Dat jaar stonden met nog één speelronde te gaan zelfs drie ploegen gedeeld bovenaan. AZ had de beste papieren met een uitbeurt tegen het laag geklasseerde Excelsior voor de boeg en een doelsaldo dat de belagers Ajax en PSV voldoende op afstand hield.

De Alkmaarders kwamen echter al snel met tien man te staan en verloren uiteindelijk met 3-2. Hoewel AZ nog lang op het vinkentouw zat, verschoof die middag de kampioensfocus toch al snel richting Ajax en PSV, dat het ene doelpunt achterstand op de Amsterdammers moest zien om te zetten in één treffer voorsprong.

Phillip Cocu (liggend) scoort 5-1 tegen Vitesse in zijn laatste wedstrijd voor PSV.

En daarin slaagden de Brabanders zowaar. Terwijl Ajax bij nummer vijftien Willem II op 2-0 bleef steken, haalde PSV thuis met 5-1 uit tegen Vitesse. Precies genoeg. De bevrijdende treffer kwam van de voet van Phillip Cocu, zijn laatste in het PSV-shirt.

Het doelsaldo van PSV was uitgekomen op +50 (75-25), terwijl dat van Ajax 'slechts' +49 bedroeg (84-35). De +52 (83-31) van AZ deed niet (meer) ter zake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl