Tom Egbers (m) ontvangt in Studio Voetbal Youri Mulder, Co Adriaanse, Jan Mulder en Arno Vermeulen
NOS Voetbal

'De nieuwe Hollandse School: labbekakkerig voetballen'

De titelrace is razend spannend, maar de toon in Studio Voetbal over de staat van het Nederlandse voetbal is niet bepaald positief. "Bij zowel PSV-Willem II als bij SC Cambuur-Ajax zag ik het verschil in kwaliteit niet", aldus Co Adriaanse. "Zeker PSV zou thuis veel meer druk moeten zetten om een wedstrijd snel af te maken."

"Het is de nieuwe Hollandse School", stelt Jan Mulder. "Labbekakkerig voetballen. Wij gaan toch niet meer aanvallen sinds dat gigantische succes in Brazilië? Dat vreselijk echec heeft dit in gang gezet. Dit is nu de Hollandse School geworden. Alle clubs zitten sindsdien op het verkeerde spoor. Terwijl Oranje pas goed ging voetballen toen ze aanvallender gingen spelen."

'De nieuwe Hollandse School: labbekakkerig voetballen'

"Het echte aanvallende voetbal, het afjagen, zie je niet meer", aldus Youri Mulder. "Misschien bij AZ. Maar Frank de Boer wint met dit soort voetbal. Waarom zou hij het anders doen? Het is niet om aan te zien, maar hij wint. Daar gaat het om."

Co Adriaanse stelt dat momenteel alleen FC Barcelona en Bayern München aantrekkelijk spelen. "Zonder veel tegengoals te krijgen, omdat de tegenstander nauwelijks aan de andere kant komt." Arno Vermeulen antwoordt: "Niet te vergelijken, met zoveel sterspelers."

Adriaanse technisch directeur KNVB?

Jan Mulder stelt dat ook Louis van Gaal er met Manchester United maar niet in slaagt om aantrekkelijk voetbal te spelen. Van Gaal sloeg onlangs naar verluidt een aanbieding af om technisch directeur bij de KNVB te worden. "Logisch", zegt Adriaanse. "Hij heeft nog een contract voor een jaar. Ik ken Louis als iemand die zijn contract naleeft. Als hij vrij zou zijn, zou het antwoord misschien anders zijn."

"In zijn hart ambieert Van Gaal nog altijd om hoofd opleiding bij Ajax te worden", aldus Adriaanse. "Dat is hij ook al een tijdje geweest (2003-2004, red.) en dat wil hij het liefst."

'Van Gaal wil in zijn hart hoofd jeugdopleiding bij Ajax worden'

"Ben jij bij de KNVB een goede tweede, Co?", vraagt Jan Mulder.

"Ik zou het niet weten", aldus Adriaanse. "Ik wil eerst weten wat het inhoudt. Volgens mij is er niet veel werk te doen. Zoals ik het nu bekijk, hoeft die baan er ook niet te zijn. Ze hebben met Jelle Goes eigenlijk al een technisch manager. Hij is een capabele man die technisch directeur is voor alle jeugdteams."

Adriaanse weet wel raad met Arias

Ajax gaat de slotfase van de strijd om het kampioenschap in met een geblesseerde Frank de Boer. De coach met krukken kan ook een handicap vormen voor Ajax, meent Adriaanse. "Hij is gewend altijd helemaal fit te zijn. Met zijn manier van coachen zit hij overal bovenop. Hij voelt zich nu minder als coach, denkt minder invloed te hebben."

Cocu staat bij PSV met beide benen op de grond, maar heeft andere zorgen. Het gedrag van Santiago Arias wordt maandag besproken op de club. Adriaanse wist vroeger wel raad met spelers die de discipline even kwijt waren, paaseieren zoeken bijvoorbeeld, of de clubreceptioniste ondersteunen of de terugreis na een uitwedstrijd te voet afleggen.

"Arias moet de ruit eruit halen, een nieuwe erin zetten, dat is niet zo moeilijk met stopverf. Dan een foto van Pieters opplakken, zijn eigen foto ernaast en dan denken: dit doe ik nooit meer", aldus Adriaanse. Jan Mulder denkt er anders over: "Stopverf helpt niet. Ik denk meer aan 30.000 euro boete."

'Niet zo moeilijk Arias, ruitje erin zetten, met stopverf'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl